Tehnologija

Zarađujte svojim hodanjem

U nizu digitalnih kriptovaluta pojavila se i nova koja se stvara pokretima ljudi. Za razliku od bitcoina, koji su se ‘rudarili’ računalima, bitwalking dolare moći ćete zaraditi hodanjem. Aplikacija na telefonu će pratiti svaki vaš korak i potvrditi njihovu autentičnost, a za otprilike 10.000 koraka (8 km) dobili bi 1 dolar, piše BBC.


U početku će korisnici moći taj novac zarađen hodanjem potrošiti u online trgovini ili ga zamijeniti za stvarni novac. Projekt su pokrenuli Nissan Bahar i Franky Imbesi, a dosad prikupili više od 10 milijuna dolara, uglavnom od japanskih investitora. Tim će novcem moći lansirati valutu i kreirati banku koja će verificirati korake i transfere novca. Projektu bi se trebala priključiti i japanska tvrtka Murata, koja će kreirati pametnu narukvicu kako ne bi morali stalno nositi telefon da znamo koliko smo zaradili.

Osnivači ovog projekta lani su u Keniji lansirali Keepod, jeftini USB koji može raditi kao računalo. Novim projektom žele dodatno iskoristiti popularnost fitness narukvica i korisnicima ponuditi dodatnu motivaciju da ih koriste, a u velikim planovima mogli bi se udružiti s proizvođačima sportske opreme, osiguravateljima, udrugama za zaštitu okoliša, ali i oglašivačima.

U razvijenim zemljama korisnici bi tako kroz mjesec mogli zaraditi oko 15 dolara, ali u siromašnijim državama, gdje su brojni ljudi osuđeni na puno više hodanja, ovakav bi projekt mogao imati velik utjecaj. BBC tako navodi primjer učitelja informatike Salima Adama koji svaki dan hoda 10 kilometara zbog svog posla u Malaviju. Izračunao je da bi uz ovu u mogao zaraditi 26 dolara mjesečno, što je otprilike kao i njegova plaća.

Tim navodi da su razvili vlastiti algoritam kako bi točno potvrdili prijeđenu udaljenost i spriječili prevarante. Usluga bi u startu trebala krenuti u Velikoj Britaniji, Japanu, Malaviju i Keniji.


Tekst: 24sata.hr
Foto: greatamericandays.com

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close