Film i TVVijesti

Zanimljivosti o Štrumfovima koje sigurno niste znali

Štrumfastična vijest obradovala je sve obožavatelje Štrumfova – Doma TV vraća popularnu crtanu seriju na male ekrane. Štrumfovi će se od 16. svibnja prikazivati u popodnevnom terminu, a tim povodom donosimo vam zanimljivosti o malim plavim bićima koje vjerojatno ne znate


1. Štrumfove je stvorio belgijski karikaturist Pierre Culliford, poznatiji pod pseudonimom Peyo, a mala plava bića prvi put su se pojavila 1958. godine u njegovom stripu ‘Johan et Pirlouit’.

2. Ideja o Štrumfovima rodila se slučajno, nakon smiješnog razgovora. Peyo je večerao s prijateljem i pokušao ga zamoliti da mu doda sol, ali nije se mogao sjetiti riječi “sol”. Dodaj mi… štrumfa, izvalio je, a prijatelj se nastavio šaliti s njim i odgovorio da će mu “dodati štrumfa, a kada je gotov sa štrumfanjem, neka ga štrumfne natrag”. Nedugo nakon toga Peyo je počeo crtati Štrumfove.

3. Postoji točno 105 Štrumfova, a najpoznatiji i najpopularniji je Papa Štrumf.

4. Peyo je Štrumfove zamislio kao bića koja “nikada nisu viša od 3 jabuke” i žive u šumi, u kućicama koje nalikuju gljivama.

5. Koketna Štrumfeta dugo je bila jedini ženski lik u franšizi i originalno je imala crnu kosu dok je Papa Štrumf nije pretvorio u plavušu. Uz Štrumfetu u carstvu Štrumfova postoje još samo dva ženska lika – Sassette i Nanny.

6. “Avanture Štrumfova”, prvi animirani film o malim bićima, snimljen je 1965. godine i prikazivao se samo u Belgiji.

7. Štrumfovi su 1981. iz stripova i kina preselili na televiziju. Prva epizoda popularnog američko-belgijskog crtića emitirana je u rujnu te godine na američkog TV mreži NBC.

8. Napravljeno je ukupno 256 epizoda sa 418 različitih priča.

9. Crtić je preveden na više o 30 svjetskih jezika i ponosno nosi titulu jednog od najpopularnijih dječjih animiranih serijala.

10. Kapice koje Štrumfovi nose na glavi zapravo su Frigijske kape koje davno nosili narodi antičke Azije, a proširila se do Grčke i Rimskog Carstva. Smatra se simbolom slobode jer su je često nosili oslobođeni robovi.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr | Foto: pop-cultured.net

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close