Vijesti

Zaklada Ana Rukavina održava Dan otvorenih srca u Zagrebu

 

Zaklada Ana Rukavina i ove će godine u petak, 25. studenog od 10 do 18 sati u prostorijama Zaklade (Ulica kneza Mislava 10/I) u Zagrebu održati Dan otvorenih srca. Svi građani koji žele saznati više o djelovanju Zaklade Ana Rukavina mogu se pridružiti Danu otvorenih srca koji se ove godine održava u povodu desete obljetnice Aninog preranog odlaska i rada Zaklade Ana Rukavina.

U sklopu Dana otvorenih srca održat će se upis u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, kojem se mogu pridružiti svi zdravi građani od 18 do 40 godina. Među novoupisanima bit će i članovi rock skupine Vatra koji će točno u podne održati i kraći nastup i tako doprinijeti obilježavanju desete obljetnice rada Zaklade Ana Rukavina.

Postupak upisa sastoji se od popunjavanja pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanja uzorka krvi za HLA tipizaciju kojom se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Ako se utvrdi HLA kompatibilnost s oboljelom osobom, možemo joj pomoći da se izliječi.

zaklada-zagreb

Važnost upisa u Hrvatski registar te djelovanje javne Banke krvi iz pupkovine Ana Rukavina svim zainteresiranim građanima moći će objasniti i liječnici koji će biti dostupni tijekom održavanja akcije.

Zahvaljujući brojnim darivateljima i donatorima, Hrvatski registar, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), danas broji 52.497 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, od čega je 50.764 uzoraka tipizirano, a darivatelji iz Hrvatskog registra dali su šansu za život 64 oboljelih iz Hrvatske i inozemstva.


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close