SportKulturaIzdvojeno

Zajednički pohod planinara i branitelja na Sveto brdo

PLANINARI I BRANITELJI ZAJEDNO

19. rujna na području Južnog Velebita podno Svetog brda održat će se zajednička manifestacija Tragom zbjega lovinačkog kraja, Pohod i misa za poginule hrvatske branitelje.


Planinarski pohod Tragom zbjega lovinačkog kraja pokrenulo je Planinarsko društvo Željezničar 2008. godine, a Počasni pohod poginulim braniteljima na Velebitu SJP Grom iz Karlovca i Planinarsko društvo „Gora“ iz Zagreba 2018.

Zbog epidemiološke situacije ove godine organizatori oba pohoda su se dogovorili da se pohodi održe u zajedničkoj organizaciji, a prema svemu sudeći će tako ostati i ubuduće, jer je cilj da se dostojno obilježavaju najteži dani za stanovnike ovog kraja i obrane Domovine Hrvatske.

Naime, 24. rujna 1991. godine oko tisuću stanovnika Lovinca, Svetog Roka, Ričica i okolnih sela morali su u zbjeg preko Velebita kako bi spasili svoje živote od razularenih četnika. One koji to nisu učinili četnici su mučki ubili i zapalili zajedno s kućama. Poznato je da su na Velebitu za vrijeme Domovinskog rata glavne strateške položaje držale specijalne postrojbe MUP-a i Velebitske satnije i da je na obrambenim zadacima poginuo velik broj hrvatskih branitelja.

Zato su prije tri godine SJP Grom iz Karlovca u suradnji s Planinarskim društvom „Gora“ iz Zagreba počeli odavati počast poginulim braniteljima na Velebitu na način organiziranog pohoda koji je završavao svetom misom kod Jurjević stanova. Planinarima koji imaju tri i više pohoda dodijeliti će se prigodne značke.

Ove godine zbog epidemioloških problema pohod neće početi s okupljanjem u određeno vrijeme iz jednog mjesta nego će svaka grupa ili pojedinac dolaziti iz više različitih pravaca: Bunovac, Egeljac, Mali Halan, Libinje, Paklenica…Nakon pohoda na Sveto Brdo (oni koji to žele i imaju fizičke mogućnosti) kod Jurjevića stanova održati će se u 14 sati misa za sve poginule i preminule branitelje Velebita. Polaganje cvijeća, vijenaca i paljenje svijeća ispred spomenika braniteljima izvršit će svaka grupa posebno po dolasku ili povratku.

Pozivaju se svi branitelji, planinari i drugi ljudi dobre volje da se jave organizatorima pohoda u svojim mjestima kako bi uveličali ovaj događaj. Predviđeno je da se budući pohodi također održavaju svake godine u subotu najbližoj datumu 24. rujna

Prijave se vrše putem mail adresa:

[email protected] ( SJP GROM)
[email protected] (PD Željezničar)
[email protected] (HPD GORA)

U slučaju lošeg vremena, organizator će na vrijeme javiti novi termin pohoda.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: Tomislav Čanić | Foto: Lika Club, Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close