Tehnologija

Windows slavi 30. rođendan!

Microsoftov Windows operativni sustav danas slavi 30. rođendan. Kada je 20. studenoga 1985. predstavljen Windows 1.0, morali ste imati PC s DOS-om 2.0, kao i dva dvostrana floppy diska, 256 kB RAMA-a, što je četvrtina MB-a, i tada još praktički nepoznatu komponentu zvanu grafička kartica. Iako u početku javnost i struka nisu bili oduševljeni, do 1988. godine Windows je postao najprodavaniji računalni software na svijetu.


Windows je s godinama od desktop sustva stigao na tablete, laptope, hibridne i “2u1” računala, na pametne telefone i thablete, a uskoro ćemo ga vidjeti i na Xbox igraćoj konzoli. Pogledajmo kako je Windows obilježio prošlih 30 godina:

Windows 1.0: Pojavio se 20. studenoga 1985. i započeo novu eru osobnog računalstva.

Writer, Notepad i Paint: Programi koji su promijenili način na koji pišemo, crtamo i obrađujemo tekst najavljene su 10. studenoga 1983., a stigle su besplatno s Windowsom 1.0 dvije godine kasnije. I danas se mogu naći u modernom Windows OS-u.

Plavi Ekran Smrti: Jedna od najpoznatijih Windows tvorevina. Danas ga ne vidimo često, ali je obilježio dobar dio rada na svakom Windows računalu.

Solitaire: Ima li itko tko nije odigrao bar jednu partiju? Microsoft nije mogao odliti već je ubacio ovu igru u svoj operativni sustav, zbog čega je postala najpoznatija OS igra ikad. Solitaire možemo igrati i na Windows 10.

Microsoft Mail: Iako je prošlo 30 godina, mail je još uvijek najpopularniji način pismene komunikacije. Kao dio PostOffice paketa Mail je promijenio način na koji komuniciramo.

Pozadina i teme: Znamo, teško je to zamisliti, ali Windows nekad stvarno nije imao opcije stavljanja slika na desktop, a kamoli ikakvih screensavera.

CD player i snimanje zvuka: Stigli su s Windows 3.0 verzijom.

Samo za Kinu: Objavljen jedino u Kini, Windows 3.2 je imao i nove igre.

Control Panel: Još jedna genijalna opcija Windowsa.

Windows 95: Legenda u svakom smislu. O njemu će još dugo kružiti nezaboravne priče.

Start Menu: Danas je uobičajen, a nekad je bio početna faza pri pokretanju programa.

Not enough memory: Pa ne valjda opet!

Windows 98: Drugi legendarni Windows.

Web stranice: Sa Windows 98 stigli su i internetske stranice, sa klikabilnim linkovima.

Windows XP: I danas se kunu u njega!

Pirati, odbijte: “Vaša Windows kopija mora se aktivirati za 30 dana, inače…”

.EXE i druge greške: Iskoči kad je najmanje očekujete, po mogućnosti pri učitavanju Windowsa. Svi smo to prošli. Bar jednom.

Windows Vista 3D efekti: Moderne 3D mogućnosti u korisničkom okruženju postale dio Windowsa.

Dolazak nepobjedivog: Windows 7 stigao je 2006. godine, a puno je onih koji zbog njega ne žele prijeći na Windows 8.1 ili Windows 10. Toliko je dobar!

Multitouch: Podršku za više dodira na istoj površini ekrana donio je Windows 7.

Dramatičan zaokret: Windows 8 potpuno promijenio Windows OS. Iako su ga korisnici dočekali na nož bio je stabilniji, brži i laganiji za uređaje te kao takav očigledno ispred svog vremena.

Live tiles: Informacije u realnom vremenu iz svih aplikacija bez potrebe za ulaženjem u aplikaciju. Posebno su korisne na telefonima.

Windows 8.1: Vraća Start, sklanja METRO, korisnici zadovoljniji.

Windows 10: Najavljen za rujan 2014. godine, a danas ga koristi više od 120 milijuna ljudi!

Besplatan Windows: Za sve registrirane uređaje i korisnike Windows 10 je besplatan.


Tekst: net.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close