ZnanostIzdvojeno

WHO promijenila imena sojevima koronavirusa: “Nijedna zemlja ne smije biti stigmatizirana”

WHO je promijenio imena sojevima koronavirusa i to prema prema slovima grčkog alfabeta.


Tako je britanski soj, primjerice, nazvan Alpha, dok je južnoafrički postao Beta. Indijski se po novome zove Delta, a brazilski Gama, piše CNN.

“Nijedna zemlja ne bi trebala biti stigmatizirana jer je detektirala i objavila podatke o sojevima”, objavila je na Twitteru u ponedjeljak Maria Van Kerkhove iz WHO-a.

WHO obrazlaže da će se time pojednostaviti imenovanje novih sojeva, ali želi i maknuti stigmu s nekih imena.

Tako je, primjerice, ranije ovog mjeseca indijska vlada kritizirala imenovanje soja B.1.617.2 po Indiji. To je, naime, postao indijski soj. WHO ovim želi izbjeći da se soj povezuje s nekom posebnom državom, što je do sada bio slučaj.

No, neki smatraju da je ova odluka WHO-a stigla prekasno jer su se nazivi već udomaćili, a osim toga, za svaku varijantu postoji znanstveni naziv, pa naziv prema zemlji u kojoj je soj otkriven te sada još i ime prema grčkom alfabetu.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close