Lifestyle

Vrtovi Lunjskih Maslina: radovi na suhozidu i putevima

U Vrtovima Lunjskih Maslina na Lunu zaposlenici Maslinarske zadruge počeli su s obavljanjem  radova na održavanju maslinika.  Obnovili su oko 150 metara suhozida, od toga 30 metara u neposrednoj blizini jedne od najstarijih maslina.  Prokrčeno je i uređeno oko 400 metara prilaznog puta, a u sklopu toga i stotinjak metara puta do najstarije masline čiju je starost Institut za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu procijenio na dvije tisuće godina. Uslijed obavljenih radova do nje je sada moguć pristup elektro vozilom, što ranije nije bilo moguće. Osim suhozida počišćena su i uređena pojilišta na dvije lokacije oko kojih borave i pasu ovce.  U tijeku radova predviđeno je i uređenje pristupnih putova i suhozida sa zapadne strane maslinika koji vode do budućeg amfiteatra.  U masliniku su također poduzete sve potrebne agrotehničke mjere kako bi se dobilo ulje visoke kvalitete koje uključuju već obavljenu osnovnu gnojidbu i zimsko špricanje, a paralelno se vrše pripreme za proljetnu rezidbu i zaštitu protiv štetnika u narednom vegetacijskom ciklusu.

Fotografija 2 - Vrijedne ruke zadrugara

Prema riječima upravitelja Maslinarske zadruge Lun Želimira Badurine Zadruga brine o kvalitetnim pomacima u masliniku, pa tako njena četiri djelatnika sustavno rade na terenu. Već sada se vide promjene,  za godinu dvije takav pristup omogućiti će još bolje rezultate, a sve u skladu s ambijentom i održivim razvojem.

Unutar projekta „Lunjski maslinici – interakcija čovjeka i prirode“ u drugoj fazi razvoja projekta Natura 2000 novoizgrađena zgrada recepcije zamišljena je kao interpretacijsko – posjetiteljski centar, a prostorije treba obogatiti interaktivnim sadržajem imajući u vidu očuvanje tradicije. U planu je i projektiranje suvenirnice, izrada interpretacijsko signalizacijskih tabli, uređenje dijela suhozida i obnova pojilišta za nesmetan boravak stoke u području i očuvanje staništa u izvornom obliku. Upravo zbog tih karakteristika Lunjski maslinici zaštićeni su u kategoriji značajnog krajobraza i određeni kao Natura 2000 područje, odnosno postali su dio ekološke mreže zaštićenih područja Europske Unije.

„Tekući radovi održavanja i poboljšanja uvjeta u masliniku biti će okončani kroz dvadesetak dana. Nažalost, kao i svugdje drugdje na Mediteranu, ulja ove godine gotovo da i nema, a iduće godine nadamo se boljem urodu. S obzirom da  Lunjske maslinike  rado posjećuju i turisti, svoje prve posjetitelje i grupe gostiju očekujemo za Uskrs.“, zaključio je Želimir Badurina.

Tekst/foto: press


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close