Lifestyle

Vremenska prognoza: Kakva nas jesen očekuje?

Grijanje počinje! Ne samo u radijatorima i blizu njih, nego i u širem meteorološkom smislu. Za početak listopada – ništa neobično, ni početak sezone grijanja, ni izmjena hladnijih i toplijih razdoblja.


Nakon u rujnu ponegdje i ekstremne vrućine, te relativno hladnih prošlih dana, slijedi nam novo zatopljenje, ponegdje i znatno, ali ipak manje nego sredinom prošlog mjeseca, kada je ponegdje zabilježena rekordna najviša dnevna temperatura zraka u rujnu, primjerice u Gradištu pokraj Županje, te Slavonskome Brodu, Sisku, Kninu, Šibeniku i Metkoviću. Čak i u Osijeku, gdje postoje podaci još od 1899. godine, navodi Zoran Vakula u prognozi za jesen i zimu.

U očekivanju službene analize kolega klimatologa, priprema i neke zanimljivosti o dojučerašnjemu rujnu, o kojem se već sada može zaključiti kako je srednja temperatura zraka gotovo posvuda u Hrvatskoj bila barem malo viša od još uvijek službenog prosjeka, iz razdoblja 1961-1990. godina, a u većini mjesta i od novijeg, toplijeg razdoblja, 1981-2010. godina. Stoga će klimatološke ocjene najvjerojatnije biti od ponegdje “normalno” do češće “toplo”, rjeđe i “vrlo toplo”, a za oborinu u većini mjesta “normalno”.

Dugoročne prognoze za sljedeće mjesece i dalje su, za njihove skeptike gotovo začuđujuće postojane – i u veličini pozitivnog odstupanja od prosječne srednje temperature zraka, i to od posljednjeg, toplijeg klimatološkog srednjaka iz razdoblja 1981-2010. godina, a i u vjerojatnosti ostvarenja tog odstupanja. Pritom su najnoviji izračuni čak još povisili srednju temperaturu zraka zimskih mjeseci, a ipak malo snizili za listopad.

Više čitajte na net.hr.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close