Kolumne

VR u novinarstvu – aplikacija koja omogućava simulaciju opasne situacije za istraživačkog novinara je i više nego dobra

Prošle subote bio sam na radionici “Virtualnom stvarnošću do sigurnijeg i odgovornijeg novinarstva”, u prostoru Kuće ljudskih prava na Trešnjevci.


Povod je to ovom kratkom tekstu o VR-u u novinarstvu, nečem o čemu prije uopće nisam razmišljao ali sad nakon radionice definitivno znam da treba početi.

Kroz par točaka ću o svom doživljaju iskustva:

  • prvi dio = ne/sigurnost mobilnih aplikacija i njihovog korištenja. Dubravka Grubišić i Matej Mikašinović-Komšo u cca dva sata predavanja interesantno su nam objašnjavali kako je bitno razmisliti o aplikacijama koje koristimo, ovisno o njihovim enkripcijama i raznim tehnologijama sigurnosti koje nude. Pričalo se tako o WhatsAppu koji je najveća svjetska aplikacija po broju korisnika, njegovim boljkama i prednostima, end-to-end enkripciji i mnogočemu drugom. Dotaknuli smo se i Telegrama, Messengera, Signala, i prošli kroz najvažnije značajke svakog od njih
  • drugi dio = pravi razlog zašto sam zapravo došao na ovaj događaj zapravo je bio VR. Točnije, VR u novinarstvu, a to je bio drugi dio događanja.
  • u dvorani nas je dočekalo 6 predinstaliranih uređaja PICO Neo 3, sa aplikacijom koja simulira jednu novinarsku situaciju u kojoj je potrebno zaštititi identitet kontakta/izvora za medijsku priču s kojim kao novinarka u prvom licu komuniciramo. Svatko od sudionika probao je sve situacije, a sve je bilo osmišljeno na način da smo međusobno razmijenjivali headsetove. Jedan scenarij trajao je 10 minuta, i bilo je prilično zanimljivo.
  • Scenarij nas je vodio kroz jednu simulaciju istraživačke novinarke u kojoj zajedno sa kolegicom, prolazimo cijeli novinarski proces kontaktiranja od strane izvora, riskiranja s pričom, prikupljanja informacija putem intervjua, te pokušaja plasiranja priče u medij. Svaka situacija imala je tri odgovora na kraju, koju smo označavali kao “najtočniju” našem stavu u takvoj simuliranoj situaciji. Odgovor se odnosi na idući korak koji kao novinarka moramo povući.
Foto: XRPG
Foto: XRPG
  • rezultat koji se mogao dobiti je bio između 1 i 4. 1 kao najbolja razina sigurnosti, i 4 kao najlošija. Najbolja razina sigurnosti značila je da smo najbolje zaštitili identitet izvora, a 4 da smo to učinili najlošije. Cijeli scenarij trajao je 10 minuta i izgleda kao na gornjoj slici. S headsetom na glavi, korisnik ima VR iskustvo u trajanju od 10 minuta, nakon čega iskustvo završava i “izlazimo” u stvaran svijet sa rezultatom koji je bio prikazan na kraju iskustva.
  • odgovori koje smo birali odnosili su se primjerice na enkripciju hard-diska računala na kojoj se nalazi snimka, ne/slanje video snimke putem interneta svojoj redakciji, korištenje određene mobilne aplikacije za komuniciranje i slično
  • treći dio = na kraju u trećem dijelu eventa jednostavno smo raspričavali rješenja iz drugog dijela. Anja Vladisavljević vodila je grupu kroz pitanja, a grupa je odgovarala ponaosob o svom rezultatu. Ono što me je pomalo iznenadilo, je da je većina u grupi imala rezultat 1, kao najbolji rezultat zaštite izvora. Vrhunska grupa reklo bi se, što i nije tako čudno s obzirom da je bilo novinara iz kvalitetnih nacionalnih redakcija. Nakon svega, s Dubravkom smo zaključili ovu radionicu prolazeći kroz naše iskustvene situacije, osvrćući se na ono što smo na radionici prolazili.

Opći dojam VR radionice

“Dajte nam još”. 🙂 Dugo već nisam posjetio radionicu ovog tipa, ali preporučio bi ju svakom tko se bavi medijima. VR dio o novinarskim situacijama koji je prikazan kroz iskustvo omogućava zaista realnu sliku situacije kroz koje novinari prolaze, te razvoj soft skillsa koji su zapravo i malo više od toga.

U naslovu sam stavio da je aplikacija VR-a kroz koju smo prolazili na ovoj radionici i više nego dobra, nisam napisao “odlična” jer se sigurno može dodatno raditi na takvom projektu i razvoju situacija. No, to je nešto najbolje što smo u Hrvatskoj mogli vidjeti, i mislim da je i više nego dobro da smo uopće imali priliku tako nešto vidjeti i iskusiti u Zagrebu.

VR nastavlja ulaziti u razne biznis pore društva, a primarno u B2B sektor koji nudi krajnjim korisnicima odlična iskustva, baš kao ovaj put nama na radionici.

Na kraju čestitke timu predavača i samo naprijed!


 

Komentari

Komentara


Foto: XRPG

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close