Vijesti

Vojni analitičar za RTL: “U prvom napadu gađane su zapovjedne strukture, vojni aerodromi, logistička čvorišta, velika skladišta”

Ukrajina u ovim trenucima trpi uvijek najteži, najgori prvi udar Rusije i sve što se dalje bude događalo, ovisi o tome koliko će ga organizirano uspjeti podnijeti, kazao je za RTL vojni analitičar Igor Tabak.


Iz trenutne situacije je jasno, iako je tek četvrti, peti sat ratnog sukoba, kojega opet gledamo u stvarnom vremenu, sa svim prednostima i manama takvog pristupa, da je prvi zahvat (vojnog napada Vladimira Putina, op.a.) bio daleko širi od samo Donjecka i Luganska“, na početku razgovora konstatirao je Tabak kakvo je trenutno stanje:

U prvom napadu gađane su zapovjedne strukture, vojni aerodromi, logistička čvorišta, velika skladišta, a kako izgleda, pojavile su se snimke Rusa u predgrađima Harkova, čuje se o ulasku i Rusa i Bjelorusa iz Bjelorusije u Ukrajinu. To je velika novost, budući da se svih ovih godina Bjelorusija pažljivo držala u tom sukobu.”

“Nije jasno što se događa u Azovskom i Crnom moru. Tu su se spominjali nekakvi desanti Crnomorske flote, nije jasno jesu li izvedeni, a ako jesu, koliko su uspješni. Puno je nepoznanica…“, rekao je dalje.

Kazao je da je nakon prvih nekoliko sati punog vojnog napada Rusije na Ukrajinu stanje takvo da je moguće da se na meti direktno udara nađu i Kijev i cijela ukrajinska obala uz Crno more. Usto je i pitanje što se sve događa u mjestima i gradovima uz granice separatističkih narodnih republika koje je Moskva priznala:

Još nije do kraja jasno kakav je konačan cilj operacija, pa i koliko su uspješne.”

Tabak skreće pažnju i na to koliko ishod još nije izvjestan i iz perspektive samog Putina:

Svaki vojni plan koji obuhvaća velike manevre po punom prostoru s dosta protivničkih točaka, automatski je težak za izvođenje i lako krene krivo. Dakle, to je još prerano da bismo rekli. Ako i uspije Moskvi svojim relativno moderniziranim snagama nešto slično poduhvatu Amerikanaca u Iraku, jer omjeri snaga su tu negdje, tehnologija snaga je tu negdje, ako sve krene kao što Moskva planira, još uvijek ostajemo na onome što smo vidjeli u Afganistanu i Iraku, a to je da okupacija tako velikih prostora, posebno ako su mnogoljudni, poseban je zadatak.”

Za perspektive narodnog otpora u Ukrajini, ako bi Moskva doista krenula i u puni kopneni napad, kaže:

Puno će ovisiti o tome na koji način Ukrajina trenutno uspijeva podnijeti taj prvi udar, koji je uvijek najteži, i hoće li uspjeti Ukrajina, vlasti u Kijevu, zadržati organizacijsku koherentnost, moral i kakve takve borbene sposobnosti. Ako uspiju, onda Putin ima velikih problema.”

Kako je zapravo sve što se događa jutros više ili manje Vladimir Putin otvoreno najavio još prije nekoliko dana, Tabak je istaknuo i to:

U ponedjeljak je on u onom dugom govoru rekao da je Ukrajina Lenjinova greška, komunistička tvorevina koju će on dekomunizirati. Jučer je na pitanje granica ove dvije priznate pokrajine rekao da nisu samo u onim granicama u kojima ih (separatisti) drže pod vojnom kontrolom, nego da ih priznaje u njihovom punom opsegu kakve su imale u Ukrajini. Putin znači nije rekao da će se intervencijom ograničiti na bilo što.”

Više na RTL.


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close