Politika

Vlada potvrdila: Izbori u Ličko-senjskoj županiji održat će se 10. ožujka

Vlada Republike Hrvatske na današnjoj sjednici potvrdila je prijedlog odluke o raspisivanju prijevremenih izbora za Županijsku skupštinu Ličko-senjske županije (LSŽ) prema kojoj će se izbori održati 10. ožujka 2019. godine.


Izbore će raspisati Vladin povjerenik za Ličko-senjsku županiju Budimir Peranić, koji je na tu dužnost imenovan na zatvorenom dijelu sjednice 17. siječnja, sukladno Rješenju o raspuštanju Županijske skupštine Ličko-senjske županije, jer nije u Zakonom određenom roku donijela proračun.

Ličko-senjsku županiju čini 12 gradova/općina, odnosno četiri grada i osam općina. Prema analizi prošlih izbora objavljenoj na portalu Besplatna politika na prošlim je izborima bilo čak 10 nezavisnih lista, od kojih samo jedna jedina nije prešla prag. Ali i ta je bila u gradu (Otočcu) u kojem je jedna ionako bila puno bolja, štoviše – pobjednička. Sve zajedno te su liste dobile na gradskim/općinskim listama točno 3.000 glasova ili 12,64 posto uz jedan zanimljiv podatak: nezavisnih nije bilo u dva najveća grada – u Gospiću i Senju. HDZ je prvi put u povijesti ostao bez vlasti u Gospiću, gdje je pobijedio HSP-ov Karlo Starčević, ali  je u skupštini zadržao većinu, dok je u Senju pobjedu odnio HDZ-ov (gradonačelnik) Sanjin Rukavina.

U preostala dva grada, Otočcu i Novalji, nezavisni su pobijedili u drugom krugu i dobili gradonačelnike Stjepana Kostelca (Otočac) i Antu Dabu (Novalja). Za gradska vijeća osvojili su 936 glasova ili 23,56 posto (Otočac) i 778 glasova ili 29,89 posto (Novalja). Ali Novalja je imala „popravni“ nakon pada proračuna, pa je Dabo tu „kaznu“ odradio kao nagradu i podebljao rezultat na 888 glasova ili 38,14 posto.

U nove izbore LSŽ ulazi u s jednom značajnom promjenom u redovima HDZ-a koji se nakon izbacivanja župana Darka Milinovića iz članstva, u toj županiji ostao bez dijela vijećnika koji su se priklonili županu Milinoviću. Velika borba na ovim izborima vodit će se tako upravo između ova dva politička tabora. Pritisak je veći na HDZ-u, koji je odgovoran za neizglasavanje proračuna i izazivanje prijevremenih izbora. I Nezavisna lista Bura promjena na izbore će izaći u nešto izmijenjenom sastavu u kojemu, prema izjavi gradonačelnika Novalje Ante Dabe, neće biti HSP-a. Prema riječima predsjednika HSS-a Ličko-senjske županije Zlatka Fumića, HSS će na izbore ponovno izaći u koaliciji s ličkim HDZ-om na čijem čelu je Marijan Kustić.

Kako vidimo, Ličko-senjska županija bila je iznenađenje prošlih lokalnih izbora 2017. godine s iznenađujuće dobrim rezultatima nezavisnih lista i prvim porazom HDZ-a u Gospiću. Hoće li iznenađenja biti i na predstojećim prijevremenim izborima, znat ćemo u večernjim satima 10. ožujka.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o raspisivanju prijevremenih izbora za Gradsko vijeće Grada Ogulina, Gradsko vijeće Grada Iloka i Općinsko vijeće Općine Davor koji će se također održati 10. ožujka.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Foto/Flickr/Vlada RH

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close