PolitikaIzdvojeno

VLADA “IZNAJMILA” LIKU Naftna industrija prijeti ličkoj poljoprivredi i turizmu

Ima li nafte i plina na ličkom području Dinarida INA smije istraživati barem idućih trideset godina, pronađe li u međuvremenu kakve zalihe odmah će bez problema i suvišnih procedura dobiti dozvolu da počne bušiti, a dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika koja za sada vrijedi okvirno do 2050. godine lako se može i produžiti, navodi portal TRIS.


Piše sve to u odluci kojom je Vlada INA-i praktički iznajmila Liku, omogućujući toj naftnoj kompaniji da najmanje do 2050. godine bušotinama premreži ličku visoravan odnosno područje Dinarida službeno u tom kontekstu nazvano istražni prostor DI-14.

Istraživanjem i potencijalnom eksploatacijom nafte i plina neki će se u Lici kratkoročno ponešto ekonomski okoristiti. Preciznije govoreći, okoristiti će se ličke lokalne vlasti odnosno budžeti lokalnih samouprava. U sve općinske blagajne na području Ličko-senjske županije, kao i u blagajne općina Rakovica i Saborsko u Karlovačkoj županiji te Gračac u Zadarskoj u idućih bi planiranih pet do sedam godina trebala sjedati godišnja naknada za istraživanje u iznosu od 400 kuna po kilometru kvadratnom.

Pronađe li INA zalihe nafte ili plina, pa počne bušiti i premreži Liku bušotinama i cijevima u dugoročnom je planu da se naknada općinama poveća za deset puta.

Lika koja temelj svog gospodarskog razvoja vidi u turizmu baziranom na ljepotama prirode i ekološkoj poljoprivredi, regija koja polako širi turistička područja, popravlja količinu, kvalitetu i raznolikost ponude te povećava broj dolazaka i noćenja, dugoročno bi, međutim, mogla pretrpjeti zasad nemjerljivu štetu, ne samo pođe li nešto po zlu i zagade li nedovoljno kontrolirani eksploatatori ličku zemlju i vodotokove nego i žestokim udarcem koji se naftna industrija rečenom tridesetogodišnjom dozvolom sprema zadati ličkom turizmu.

Razmjere potencijalne ekološke katastrofe u slučaju izlijevanja nafte nije tako teško naslutiti kao niti pomanjkanje turističkog interesa za dolaske i noćenja s pogledom na cijevi i bušotine te konzumaciju ekološki proizvedene hrane u regiji na trideset godina iznajmljenoj naftašima.

Cijeli članak pročitajte na LINKU.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: LIKACLUB / Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close