Vijesti

Vlada donijela odluku: Ustrojava se hitna helikopterska pomoć na četiri lokacije

Ministarstvu zdravstva vlada je na današnjoj sjednici dala suglasnost za preuzimanje obveza na teret državnog proračuna u razdoblju od 2024. do 2030. godine za sklapanje ugovora o javnoj nabavi usluge helikopterske hitne medicinske službe (HHMS) na četiri lokacije.


Hrvatska se obvezala uspostaviti adekvatan sustav helikopterske hitne medicinske službe te je uspjela kroz instrument za tehničku potporu glavne uprave Europske komisije za potporu strukturnim reformama dobiti i realizirati tehničku pomoć te programirati djelomično financiranje ovog projekta iz fondova EU, istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš.

Ministarstvo je provelo otvoreni postupak javne nabave za lokacije – Rijeka i Split (Grupa 1) te Zagreb i Osijek (Grupa 2) i ukupna je vrijednost ugovora 62.5 milijuna eura s PDV-om.

“Nabavom usluge HHMS-a osigurava se zbrinjavanje teško ozlijeđenih ili kritično oboljelih osoba u okviru tzv. zlatnog sata kroz primarne letove. Zbrinjavanje pacijenta unutar zlatnog sata povećava šanse za preživljavanje ozlijeđenih od 30 do 50 posto te omogućuje najbolje šanse za kvalitetan oporavak ozlijeđenih”, naglasio je Beroš.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.


 

Komentari

Komentara


Izvor: index.hr | Foto: unsplash.com

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close