Vijesti

Vježbajte na otvorenom!

Toplije vrijeme i večernji ljetni sati dopuštaju nam da vježbamo na otvorenom. Svakodnevno vježbanje je višestruko korisno za naše tijelo, a ujedno nam ono može pomoći da se opustimo i ne razmišljamo o svakodnevnim problemima kojima smo zatrpani.


Mnogi su vjerojatno navikli na komfor teretane i sprave za vježbanje koje se nalaze u njoj, ali ako se samo malo okrenete oko sebe možete vidjeti da u prirodi postoji mnoštvo alternativnih verzija sprava koje će od vas zahtijevati da se više potrudite prilikom vježbanja.

Znanstvenici su također dokazali da je vježbanje na otvorenom puno efektivnije, a ovih 7 razloga još će vas više uvjeriti da krenete sa stvaranjem nove korisne i pozitivne zdrave navike.

1. Trošimo više kalorija kada vježbamo vani

“Otpor koji nam stvara vjetar prilikom trčanja ili vožnje bicikla često znači da trošimo više kalorija. Zbog rupa i neravnog terena naše tijelo se ponekad mora potruditi puno više kako bi reagiralo na nešto nepoznato.”, tvrdi Simon Cowen, britanski privatni trener i ambasador fitnesa.

2. Vježbanje na otvorenom povećava raspoloženje

“Mnoga istraživanja pokazuju jasnu povezanost između provođenja vremena na otvorenom i smanjenja stresa. Svježi zrak i višak kisika pomaže u otpuštanju serotonina u mozgu, zbog čega nas vježbanje na otvorenom čini sretnijima.”, tvrdi Simon.

3. Krajolik nam ne dopušta da nam vježbanje bude dosadno

Ljepota vježbanja na otvorenom ovisi o prostoru koji nas okružuje. Trčanje kroz drugačija prirodna okruženja samo znači da uvijek postoji nešto što će nam održavati pažnju zbog čega ćemo vježbati puno duže, a to će nas poticati da trčimo svakodnevno.

4. Upijanje sunčevih zraka povećava stvaranje vitamina D

Pretjerano izlaganje suncu može imati štetne posljedice za našu kožu, iako ne treba odmah odbacivati činjenicu da postoji i korisna strana provođenja vremena na suncu. Vježbanje tijekom sunčanog dana može pomoći u stvaranju vitamina D koji je važan za zdravlje kostiju i funkcioniranje metabolizma.

5. Vježbanje u prirodi pomaže nam da vježbamo svakodnevno

Stvaranje navike svakodnevnog vježbanja za neke može biti izazovno, ali vježbanje u prirodi može nam pomoći da vrlo lako prigrlimo ovu pozitivnu naviku. Kanadsko istraživanje otkrilo je da žene u razdoblju nakon menopauze imaju puno više koristi od vježbanja na otvorenom i one će se vjerojatnije pridržavati te navike nego one žene koje vježbaju u zatvorenom prostoru.

6. Izlaganje biljkama može ojačati naš imunološki sustav

Znanstvenici smatraju da kemikalije koje biljke ispuštaju kako bi se štitile od gljivica, bakterija i insekata mogu biti korisne za ljude. Prema istraživanju provedenom 2007. godine ljudima koji su dnevno proveli dva sata u prirodi za 50 posto se povećala razina prirodnih stanica ubojica koje su bitne za uništavanje infekcija i malignih alteracija.

7. Besplatno je

Svaki odlazak u teretanu ima svoju cijenu, ali vježbanje u prirodi korisnije je i jeftinije je, zbog čega je ono dostupno svakome. Klupe i grane drveta uvijek mogu poslužiti zamjenom za sprave za vježbanje koje se nalaze u teretani, a ako u vašem gradu postoji street workout park na njemu ćete uvijek moći obaviti sve ostale vježbe.


Tekst: telegram.hr

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close