Tehnologija

Vječna dilema: benzin ili dizel?

Razmišljate o kupovini novog automobila, a dosad niste razmišljali o motoru i razlikama benzinskog i dizelskog motora. Možda ćemo vam malo približiti prednosti i mane istih kako bi odluka bila jednostavnija. Na kraju, vaše mišljenje i iskustvo biti će nam od velike pomoći odgovoriti na vječno pitanje benzin ili diesel?


DIESEL

Dizelski motori imaju veći doseg, s obzirom da troše nešto manje goriva od klasičnog benzinskog motora, ujedno će vaš puni rezervoar izdržati duže. 25 do 30% bolja ekonomičnost u odnosu na benzinski motor. Također, dizelski motor će u nekim slučajevima biti ekonomičniji i učinkovitiji od hibridnih vozila koja kombiniraju benzinski i električni motor, naravno ovisno o modelu i brzorastućoj tehnologiji koja iz dana u dan mijenja sliku potrošnje.

Iako je donedavno dizel bio jeftiniji od benzina, priča u zadnje vrijeme ne ide tome u korist. Cijene su približno iste, stoga u tom rangu niti nema prevelike razlike. Dizel gorivo se koristi u mnogo više industrijskih grana od benzinskog, osim samog korištenja u cestovnom prometu što uzrokuje porast cijena.

Definitivno danas cijenovno nije velika razlika, ipak dizel gorivo trebalo bi postići 25 do 30% veću cijenu kako bi se izgubila razlika u ekonomičnosti. Dizel gorivo smatra se učinkovitije jer sadrži više koristi iz toplinske energije koju stvara.

Dakako, gore navedeno djeluje bolje, no u realnoj situaciji toplina koju stvara kod visokotlačnog samozapaljenja u cilindru, razlikuje se od eksplozije u cilindru koju stvara benzinsko gorivo pod utjecajem zraka svjećice i goriva, stoga dizelska goriva ne rezultiraju toliko visokim performansama koje su karakteristične za benzinske motore, ali moderni dizelaši nude veći okretni moment. Benzinski motori uobičavaju biti veliki, brzi i snažni, dok dizelski budu sporiji i trajniji.

Kako smo rekli, dizel motori nemaju svjećicu stoga nemaju potrebu za mijenjanjem iste, odnosno uzrok ne paljenja motora tražiti u tom dijelu. Dizel motori također lakše podnose visoki tlak i kompresiju i najčešće motori traju duže od klasičnih benzinskih bez većih popravaka. Možda vam nije potrebno odraditi 500 000 km s jednim vozilom, no svakako ima velikog značaja prilikom procjene vozila u slučaju prodaje.

Ako zanemarite neka od prednosti navedene iznad, ne treba vas iznenaditi skuplje održavanje prilikom popravaka jer su dizel motori tehnološki malo napredniji odnosno zahtjevniji.

Diesel-Benzin

BENZIN

Trošak nabave i potrošnja goriva. Početni troškovi nabave benzinskog motora niži su, međutim njegova potrošnja kasnije bude nešto veća u usporedbi iste jačine motora.

Gorivo je lako dostupno na svim benzinskim crpkama i to u više različitih kvaliteta, a zimski mjeseci ne donose skoro nikakvu razliku vezano za popravke jer nema problema kod paljenja.

Održavanje i dijelovi nešto su ekonomičnije prirode, no zahtijevaju nešto češću kontrolu motora i svih popratnih jedinica. Pokretanje motora drugačije je prirode stoga intervali u pogledu servisa mogli bi biti nešto kraći.

Rezervni dijelovi često su jeftiniji i lakše dostupni. Benzinski motori imaju veću reguliranu brzinu i fleksibilniji motor.

Manje okretnog momenta, manja težina vozila lakše prenose snagu na podlogu. Lakše pokretanje vozila prilikom hladnog vremena.

DIZEL BENZIN
Ekonomičniji i dugotrajniji u vožnji Troši više, manji krajnji doseg
Nema toliko snage Ima veću snagu motora
Nudi veći okretni moment Manji okretni moment
Teži motor Lakši motor
Skuplji su prilikom kupnje Jeftiniji prilikom kupnje
Veći trošak u proizvodnji Tehnološki jednostavniji
Pouzdaniji su i trajniji Kraći vijek trajanja
Veći trošak održavanja i dijelova Manji trošak održavanja i dostupniji dijelovi
Motor proizvodi više buke Motor je tiši
Crni ispušni plinovi Relativno čišći ispušni plinovi
Gorivo relativno tamnije i nečisto Gorivo relativno čišće
Turbo dodatak zbog boljih performansi Veća ubrzanja s klasičnim motorom
Gorivo jeftinije Gorivo skuplje

Svatko bi trebao odlučiti što je za njega najbolje i koje su individualne potrebe. Osobno je potrebno odraditi malo istraživanje prije nego se kupnja vozila realizira. Sigurni smo kako nikome nije u cilju potrošiti nekoliko tisuća ili desetaka tisuća kuna, kako bi nakon toga shvatili da ste učinili grešku. Uzmite dovoljno vremena pa i kad su ovako naizgled nebitni segmenti u pitanju, no svakako ćete biti zadovoljniji ako sebi i svojim potrebama prilagodite upravo ono što vam treba.

Također imajte u vidu koje su potrebe u odnosu na svakodnevno korištenje vašeg vozila; autocesta, gradska vožnja, okolina u kojoj se krećete, za što vam je točno vozilo potrebno, svrha, očekivani vijek trajanja i frekventnost korištenja, sve su razlozi o kojima je jako bitno dodatno promisliti prije.


Tekst: automobili.dnevnik.hr
Foto: automobili.dnevnik.hr / articles.sandhira.com

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close