Scena

Vinil – medij koji se vraća u život, omiljen jer ima ‘duha’

Vinil je kao medij za reprodukciju zvuka svoje zadnje dane slave proživljavao tijekom 80-ih i 90-ih godina, da bi bio zamijenjen praktičnijom inačicom imena CD.

Vinil - medij koji se vraća u život, omiljen jer ima 'duha'

Većinu nas spomen vinila vraća u dane djetinjstva, u dane kada su naši roditelji brižno polagali te okrugle plastične površine na gramofone u svrhu reproduciranja zvuka.

Vinil je kao medij za reprodukciju zvuka svoje zadnje dane slave proživljavao tijekom 80-ih i 90-ih godina prošloga stoljeća, da bi bio zamijenjen praktičnijom inačicom imena CD, koji je, ironično, doživio sličnu sudbinu u sukobu s digitalnim formatima današnjice, piše UES Mag.

Unatoč tome, najnovija istraživanja nam govore kako se vinil aktivno vraća na scenu, čak rušeći i neke rekorde! Primjerice, u Velikoj Britaniji, u kojoj je 2009. godine vinil donosio zaradu od tridesetak milijuna kuna godišnje, sada, samo 5 godina kasnije, postaje posao od čak 180 milijuna kuna, koliku je zaradu prodaja formata postigla u aktualnoj godini. Ovdje je riječ o sve skupa 1.000.000 prodanih ploča (zadnji put zabilježeno 1996.), što je fascinantan podatak, pogotovo kada se uzme u obzir kako u tu statistiku nisu uvršteni podatci online prodavača poput Juno Records ili Phonica Records, čiji je predstavnik Simon Rigg objasnio kako većina proizvoda nema ni barkodove. Također, čini se i da nema monopola – prodaja je raspodijeljena između više manjih, privatnih biznisa.

U krugovima stručnjaka se pretpostavlja kako je za ove činjenice zaslužan čitav niz događaja. Tako je, na primjer, prosječni slušatelj postao frustriran nedostatkom „duha“ digitalnih formata čije omote ne možemo raspakirati te fizički uživati. Vinil je također veoma prikladan kao kolekcionarski objekt te unosi poseban život u zvučnu sliku upravo svojim nesavršenostima, što ga približava čovjeku. Dakako, tu su i događaji poput Record Store Day, dana kada se slavi individualnost prodavaonica ploča, a održava se svakog trećeg tjedna u svibnju unatrag već 7 godina, kada je medij upravo počeo doživljavati taj ubrzani rast popularnosti.

 

Bilo kako bilo, vinil je skoro istisnuo CD u borbi za prevlast, te kontinuirano nastavlja obarati rekorde u prodaji, što nas navodi na preporuku kako je možda vrijeme da obrišete prašinu sa starih ploča ili čak nabavite nove u jednom od niza specijaliziranih dućana koji se otvaraju širom Zagreba zadnjih godina. Mjesta su to poput Pitch Vinyl Shopa, specijaliziranog pretežito za DJ publiku, Bon Tona, u čijem ugodnom ambijentu možete pretražiti čitav niz proizvoda ili pak Record Store, simpatično mjesto unutar čijeg ambijenta možete nabaviti sve što vam je potrebno za aktivno preslušavanje tog formata, koji je zastupljen u prodavaonici u novom ili second hand.

Tekst: 24sata.hr

Foto: UES Mag

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close