Lifestyle

Video: Stručnjaci upozoravaju – Razina mora porast će 90 cm

Iako su prije 2 godine predviđali da će u sljedećih 100 godina razina mora rasti između 30 i 90 cm, sve je izglednije da će to biti na gornjem dijelu ovog raspona.


Razine mora diljem svijeta porasle su u prosjeku za 8 centimetara od 1992. godine, pokazuju podaci NASA-e, a prema najnovijim istraživanjima gotovo je sigurno da nas čeka rast razine mora od barem 90 centimetara.Prije samo dvije godine projekcije UN-a su predviđale rast razine mora od 0,3 do 0,9 metara do kraja stoljeća.

Rast razine mora ovisi o tri različita faktora. Prvi je vezan uz temperaturu mora, koje se širi kako se zagrijava. Drugi faktor je otapanje ledenjaka i polarnih kapa pod utjecajem globalnog zatopljenja i stakleničkih plinova, a treći je gubitak ledene površine na Grenlandu i Antarktici.

Steve Nerem sa Sveučilišta u Koloradu rekao je da nas, s obzirom na ono što znamo o načinu širenja mora dok se zagrijava i kako ledenjaci i doprinose rastu razine mora, sigurno čeka rast razine oceana od barem 90 centimetara, a vjerojatno i više. No, ono što ne znaju je hoće li to biti unutar 100 godina ili će trajati nešto duže.

Nerem objašnjava kako se je dvije trećine rasta razine mora zbog otapanja ledenjaka i ledenih ploča, a satelitski podaci trenutno ukazuju da more raste 1,9 milimetara godišnje. No, problem rasta razine mora je brzina. Upozorava se kako bi polarne ledene površine mogle promijeniti omjere i donijeti još brži rast razine mora.

Ledena ploča na Grenlandu površine 1,7 milijuna kvadratnih kilometara u proteklom je desetljeću gubila oko 303 gigatone leda, a ona na Antarktiku (koja je veća od SAD-a i Indije zajedno) ostala je bez 118 gigatona leda godišnje. Upravo led s Grenlanda najviše doprinosi rastu razine mora na sjevernoj polutki našeg planeta. Ledenjak Jakobshavn nedavno je ostao bez 300 metara debele ledene površine koja bi mogla prekriti cijeli Manhattan, a procjene su da bi razina mora porasla za 6 metara da se odjednom otopi sav led na Grenlandu.


Tekst: 24sata hr

Slika: wikimedia commons

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close