KolumneTehnologija

VIDEO PRODUKCIJA U XR-u: Četiri tipa 360 videa i njihova primjena u poslovanju, s primjerima

XR JE TEMA

Razvoj XR tehnologije sa sobom je povukao još jednu granu produkcije, riječ je o fotografiji i videu. Dok su takvi videi iznimno atraktivni pri gledanju na VR headset uređajima, i dalje tek dobivaju svoje pravo mjesto na sceni razvojem u raznim segmentima poslovanja. Područja turizma i nekretnina, trenutačno najviše koriste 360 video, a kroz ovaj tekst proći ćemo kroz tipove takvih videa u smislu perspektive snimanja.

Ono što treba naglasiti prije svega su dvije stvari:

a.     Veličina video materijala – svaki video 360 dokument ima često i nekoliko desetaka GB materijala, te je veliko opterećenje za obradu na računalu. Nije preporučljivo raditi ju s računalima lošijih performansi

b.     Kvaliteta video materijala – financijski pristupačne kamere od max 5.7K sasvim su dovoljne za prve izlete, pa čak i neke profesionalnije uratke. Ako ipak želite više, onda je cjenovni rang po kameri iznad 4000 eura po kameri, a samim raste i kvaliteta pa se ide na 8 i 12K.

Sad idemo na tipove videa i primjere njihove primjene u poslovanju.

Važne napomena prije gledanja da bi dobili vrhunsko iskustvo:

  • ukoliko se nalazite na nedovoljno brzom Internetu (za ovu tehnologiju) slika neće biti top kvalitete, zato pritisnite mali zupčanik na YouTube videu, zatim “kvaliteta”, pa označite maksimalno 2160 4K
  • YouTube omogućava gledanje 360 videa putem računala, a ako imate headset onda downloadajte aplikaciju YouTube VR koja je namijenjena punom VR iskustvu i odlična je

1.     Video 360 – dinamičko snimanje s kamerom

Kamere koje smo nekad poznavali snimale su samo ispred sebe, a došlo je vrijeme posebnih kamera koje snimaju cijeli krug oko sebe odnosno perspektivu od svih 360 stupnjeva. Video 360 znači da s kamerom, kretajući se/hodajući, možete snimati cijeli prostor kojim se mičete. Česta primjena je turizam. Jedan takav turistički obilazak Buckinghmaske palače je ovdje:

2.     Video 360 – statično snimanje s kamerom

360 kamera postavljena na stativ, koja također snima sve oko sebe, drugi je tip koji videa 360. To bi značilo da je riječ o statičnom snimanju s kamerom, a prvi VR filmovi snimljeni su upravo na taj način. Statična kamera je (po nekima) stabilnija i „nježnijeg“ doživljaja od onog dinamičkog snimanja, no stvar je ukusa. Zanimljiv primjer korištenja u nekretninskom biznisu.

 3.     Video dron 360 – snimanje s kamerom tokom leta dronom

Klasičan dron koji poznajete može biti i više od toga. To nam često pokazuje Air Pano, jedan od najkvalitetnijih 360 produkcijskih timova na svijetu. Oni često rade upravo to, na dron postavljaju 360 kameru (postoji više vrsta takvih kameri), te snimaju sadržaj iz neba odnosno iz ptičje perspektive. Iznimno atraktivno i moćno, daje potpuno drugu dimenziju snimke, pogotovo svima koji gledaju ovakav video putem VR headset uređaja. Evo 360 idile iz Finske.

4. Virtualne šetnje

U ovom newsletteru nismo govorili o popularnim „virtualnim šetnjama“, jer one ni nisu pravi video 360 sadržaj. One su već viđene i zanimljive, no riječ je o 360 fotografijama koje su snimljene iz statične pozicije te spojene u određene točke kretnji.

Video 360 nova je dimenzija virtualnog doživljaja i ne može se usporediti s 360 virtualnom šetnjom, video 360 je daleko atraktivniji i življi. Samim time i većeg potencijala u prodaji ili prezentaciji.

Ako želite nabavljati 360 kameru i okušati se u snimanju iz prve ruke, preporučio bi Insta 360 One x2 ili x3 (više na linku https://www.insta360.com/) koje imaju sasvim dovoljno kvalitete za prosječnog korisnika i razna zabavna testiranja. Npr. jedan od videa koji je nastao s One x2, snimljen u New Yorku i omogućava vam šetnju 5. Avenijom jednog zimskog korona dana u Americi.

Sve ovo a i još mnogo toga više, pokazati vam možemo i uživo u XRPG showroomu. Rezervacija slobodnih termina kao uvijek na www.xr.prilika.group. 


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close