Tehnologija

Vessel – prva ozbiljnija konkurencija You Tubeu

Vessel 72 sata ranije nudi novi sadržaj najgledanijih YouTube kanala.


Prvo što smo primijetili kod Vessela bio je užitak gledanja. Vessel je zasigurno najljepši video servis na tržištu. Druga činjenica zbog čovjek naćuli uši jest da da je Vessel zapravo startup bivših direktora Hulua Jasona Kilara i Richarda Toma. Kao što je poznato, njih su dvojica među prvim ljudima na svijetu koji su shvatili da kad čujemo da izlazi nešto dobro, to želimo što prije pogledati. Nudeći raniji pristup video sadržaju napravili su čudo od Hulua.

Kad su preko usluge Hulu Plus ponudili “Modern Family” 7 dana prije svih, to je postala usluga s najbržim rastom pretplate u povijesti Amerike, danas imaju 6 milijuna pretplatnika samo na toj usluzi a Hulu ukupno ima 30 milijuna pretplatnika.Vessel su pokrenuli s istom pretpostavkom, samo su ga preciznije fokusirali. Hulu je bio servis za najširu publiku, a Vessel je namijenjen specifično generaciji gledatelja rođenoj 90tih, kojoj je industrija dala to grozno ime “milenijalci.”

Plaćate gledanje YouTubea 72 sata prije drugih

Za 2,99 dolara mjesečne pretplate na Vesselu, oni mogu gledati novi sadržaj najvećih YouTube zvijezda 72 sata prije nego što bi ga, besplatno, vidjeli na YouTubeu. Ako se pitate zašto bi netko plaćao za to, onda vjerojatno niste mlađa publika niti ćete se obogatiti na video uslugama. Ali ako živite u blizini tinejdžera, sigurno se čudite kako se vi toga nijste sjetili prije Kilara.

Ljudi itekako žele raniji pristup video sadržaju

Kilar je na ovaj način na Hulu privukao 2 milijuna pretplatnika, sa 100 postotnim godišnjim stopama rasta. Netflix je sličan model ponovio na većoj skali i sada ima 24,4 milijuna pretplatnika, 610.000 novih stiglo je samo u prvom tromjesečju ove godine.

Vessel bi trebao ponoviti taj rast sa specifičnim sadržajem i fokusom na mobilni internet. Dostupni su na iOS uređajima i internetu i najavljuju aplikacije za Android.

Vessel je za mobitele, klince i najoriginalnije autore

Poslovni model Vessela je ponuda ranijeg pristupa novom sadržaju najpopularnijih kanala na YouTubeu, s velikim financijskim poticajima autorima sadržaja. Za emitiranje na Vesselu dovoljno je potpisati ugovor koji im daje ekskluzivu prva 72 sata a autor nakon toga može objavljivati svoj sadržaj gdje želi.

Već su privukli 30 najvećih zvijezda s YouTubea

Da bi uspio, Vessel mora privući što više zvijezda s velikim sljedbama. Već su potpisali ugovore za show Rhetta i Linka “Good Mythical Morning,” koji ima 6,2 milijuna pretplatnika zbog urnebesnih epizoda u kojima testiraju sve i svašta ili snimaju spotove prema besmislenim ključnim riječima kao što su pupak il ili jastuk.

Drugi Vesselov adut je “Machinima”, medij koji su direktori Allen DeBevoise i Chad Gutstein razvili u jednu od vodećih televizija na webu s 12,3 milijuna pretplatnika i upravom u kojoj sjede financijski direktor Warner Brosa Marc Verville i direktor Playboy TV-a Jamie Wiessenborn. Warner Bros, Google, Redpoint Ventures i MK Capital su među najvećim dioničarima.

Potpisali su ugovore s 30 najpopularnijih kanala među kojima su Anna Akana, Epic Meal Time, “Equals Three,” Williama Johnsona, Explosm Entertainment i njihova serija Cyanide & Happynes, Tastemade, Roman Atwood, Tanya Burr, Unbox Therapy, Jack Vale and Wassabi Productions i ostali. Na Vessel stižu i tradicionalni kanali, među ostalima NBA, NFL, Wall Street Journal , Warner Music Group, A+E Networks i Fox Sport.

Vessel koristi napredno korisničko sučelje koje vrti sve moguće video formate i umjesto tradicionalnih reklama od 30 do 60 sekundi emitira kratke poruke od 5 sekundi. U prvim ponudama oglašivačima nudili su i poster oglase preko cijelog ekrana. Uz 30 vlastitih, na lansiranju su dodali 135 novih kanala a svi koji su se pretplatili u prva 72 sata dobili su godinu dana besplatno.

Vessel nudi 20 puta veću zaradu od YouTubea

Najjači element poslovnog modela Vessela su poticaji za autore video sadržaja. Tvrtka im nudi 7 dolara za svakog od njihovih fanova koji postane pretplatnik. Kilar vjeruje da će fanovi prije poslušati svoje zvijezde nego bilo čiju reklamu.

Drugi poticaj autorima je općenito veća zarada, Vessel procjenjuje da će kroz kombinaciju oglasa i pretplata autori sadržaja moći zarađivatii 50 dolara za 1000 pregleda. Na YouTubeu se zarađuje prosječno 2,20 dolara. Nudeći im ugovore, Vessel je najvećim zvijzdama na YouTubeu jamčio zaradu od 2 do 4 milijuna dolara godišnje. Takva mogućnost trebala bi povećati viralno širenje Vessela jer će potaknuti autore da privlače nove fanove, a fanovi će lako ulaziti u fazu pretplate preko 30 dana besplatnog probnog perioda.

Problem ciljane publike Vessela je što opsesivno gleda ali baš ne voli plaćati video servise, ali interes YouTube zvijezda je toliki da bi se to moglo i promijeniti.

Bezos i veliki venture fondovi dali su im 75 milijuna $

Veliko je pitanje koliko će pretplatnika Vessel moći zadržati ali na sličnom su modelu preplate svoje goleme korisničke baze razvili Hulu, Netflix, Pandora i Spotify tako da se sistem smatra testiranim.  Svaki od ovih servisa ima specifičnu ponudu, Hulu raniji pristup sadrćaju, Spotify i Pandora jednostavno slaganje playlista, Netflix originalni sadržaj. Rani pristup najpopularnijim YouTube kanalima radikalan je ali baš bi zato mogao uspjeti. Jeff Bezos u Vessel je uložio privatni novac, a s venture fondovima Benchmark i Gerylock Partners u zadnjoj rundi skupili su ukupno 75 milijuna dolara.


Tekst: Sanja Simić, telegram.hr

 

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close