Tehnologija

Vertikalno prizemljena raketa prethodno lansirana u svemir

Raketa Falcon 9, u vlasništvu privatne kompanije SpaceX, uspješno se vertikalno spustila na predviđeno sletno mjesto u Cape Canaveralu, nakon što je sinoć isporučila jedanaest satelita u svemir.


Ovo je prvi puta u povijesti da se lansirni aparat na takav način spusti nazad na Zemlju nakon orbitalne misije; sva dosadašnja lansiranja rezultirala su odbacivanjem rakete i njenim sagorijevanjem u atmosferi, odnosno rušenjem u ocean. Sudeći po ovome uspjehu, u budućnosti će rakete postati višekratno iskoristive, što će drastično smanjiti cijenu lansiranja u svemir.

Andy Weir, poznati SF pisac, na svom je Facebook profilu slikovito objasnio na koji način funkcionira svemirska industrija: Zamislite, kaže Weir, da letite zrakoplovom od Londona do do New Yorka. Po dolasku na odredište, zrakoplov kojim ste pristigli bacate u otpad, a za povratak kući naručite izgradnju novoga. Možete li zamisliti koliko bi u tom slučaju koštala zrakoplovna karta?

Sinoćnjim povijesnim uspjehom Falcona 9 napravljen je golem iskorak u daljnjem osvajanju svemira, koje će biti uvelike olakšano korištenjem višekratno iskoristivih lansirnih strojeva. Spomenuta raketa, ističe vlasnik kompanije SpaceX Elon Musk, košta 16 milijuna dolara, dok potrebno gorivo tek 200.000. Izbacivanjem proizvodne cijene rakete iz jednadžbe, drastično će se smanjiti troškovi putovanja u svemir.

SpaceX je već u dva navrata pokušao vertikalno prizemljiti raketu, no oba su pokušaja bila neuspješna. Zato je prije nekoliko tjedana uspjela kompanija Blue Origin sa svojom raketom New Shepard, koja se prilikom probnog leta također vertikalno spustila na tlo. Ove dvije rakete nisu usporedive – Falcon 9 može dostaviti teret u orbitu, dok New Shepard ne može – no nismo se zato sjetili eksperimentalnog leta New Sheparda. Razlog zašto ga spominjemo jest činjenica kako ova tehnologija neće biti isključivo vlasništvo SpaceX-a, nego postoje i druge privatne kompanije koje razvijaju istu tehnologiju i teže istim ciljevima kao i Elon Musk. A gdje je konkurencija, tu je također niža cijena i veća kvaliteta.

 


 

Izvor: znanost.geek.hr
Foto: indianexpress.com
Video: youtube.com

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close