NovacIzdvojeno

Veliko olakšanje za glazbenu industriju: PDV na koncertne ulaznice smanjen na 5 posto

Udruga glazbenih managera i organizatora – MIO pozdravlja odluku Vlade da se PDV na ulaznice za kulturne i ostale priredbe smanji s 25 i 13 posto na 5 posto čime će se u velikoj mjeri olakšati poslovanje domaćih tvrtki iz tog sektora, ali i povećati konkurentnost Hrvatske u kontekstu održavanja velikih koncerata stranih izvođača koji su dosad bili češći u susjednim zemljama gdje je PDV mnogo niži.


Udruga MIO koja okuplja umjetnike, organizatore koncerata i festivala, produkcijske tvrtke, glazbene menadžere te ostale djelatnike u glazbenoj industriji, proteklih se devet godina snažno zalaže za smanjenje PDV-a na ulaznice za koncerte. Odlukom Vlade od ovog tjedna, PDV na ulaznice za sportske, kulturne i ostale priredbe napokon će se smanjiti s 25 i 13 posto na 5 posto, a važno je istaknuti kako su navedena smanjenja PDV-a trajna, što je potvrdio i ministar financija Zdravko Marić.

Mjere koje će u značajnoj mjeri olakšati poslovanje subjekata u glazbenoj industriji, stupaju na snagu od 1. travnja.

Pohvaljujemo odluku Vlade da se Hrvatska koja je dugi niz godina imala najveći porez na ulaznice za koncerte u Europi, približi ostalim europskim zemljama, ali i onim u okruženju, u poreznom rasterećenju ulaznica za glazbene manifestacije. Ova je odluka posebno važna u ovom trenutku kada se, nakon razarajućeg utjecaja pandemije, polako počinje nazirati oporavak naše industrije. Dugo smo upozoravali i na nesrazmjer kod oporezivanja drugih vrsta priredbi poput kino ulaznica te smo zaista zahvalni na intervenciji Vlade i namjeri da se ovim činom potakne i pomogne rad tvrtki koje djeluju u području organizacije kulturno – umjetničkih događanja“, izjavio je Josip Joe Bašić, dopredsjednik Udruge MIO.

Iz te Udruge podsjećaju da upravo sektor kreativne i glazbene industrije zapošljava više od 15 000 ljudi koji rade na poslovima produkcije, organizacije, zaštite i same realizacije koncerata, dok sama industrija u jednoj godini akumulira potrošnju veću od 10 milijardi kuna, što ima nemali učinak na cjelokupno gospodarstvo zemlje.
Porezno rasterećenje ulaznica važno je i u kontekstu povećanja konkurentnosti Hrvatske kao destinacije koja privlači strane izvođače. Unatoč interesu, veliki broj stranih izvođača dosad se odlučivao na organizaciju svojih koncerata u zemljama koje imaju osjetno manju stopu PDV-a na ulaznice za koncerte, što bi se ovom odlukom trebalo promijeniti.


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close