Vijesti

Večeras možete vidjeti najdužu pomrčinu mjeseca u ovom stoljeću

Večeras nas očekuje astronomski događaj godine – najduža potpuna pomrčina Mjeseca u ovom stoljeću, javlja 24sata


Pomrčina Mjeseca nastaje ulaskom Mjeseca u Zemljinu sjenu. Kada čitav Mjesec uđe u Zemljinu sjenu, govorimo o potpunoj pomrčini, dok se pojava ulaska samo dijela Mjesečevog diska u Zemljinu sjenu zove djelomičnom pomrčinom.

Mjesec će ovoga puta proći skoro točno sredinom Zemlje zbog čega će potpuna pomrčina trajati jedan sat i 43 minute, dok će ukupno trajanje pomrčine od ulaska Mjeseca u Zemljinu polusjenu do izlaska iz polusjene trajati skoro četiri sata, objašnjava Ante Radonić, dugogodišnji voditelj planetarija Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu.

Radonić ne miruje ni nakon odlaska u mirovinu. I dalje gotovo 24 sata dnevno radi na popularizaciji astronomije i astronautike, prvenstveno među djecom mladima, ali i u široj javnosti.

Za događaj koji i sam s nestrpljenjem čeka kaže kako će gotovo u cijelosti biti vidljiv i u našim krajevima.

To će biti dan punog Mjeseca, jer pomrčina može nastati samo kad je Mjesec pun i kada je Zemlja između Sunca i Mjeseca, govori Radonić.

Dodaje kako ćemo prvo pratiti djelomičnu pomrčinu, a onda će Mjesec potpuno ući u Zemljinu sjenu. Sredina te faze dogodit će se u 22.22 sati po našem vremenu. Nakon toga ponovno slijedi djelomična pomrčina Mjeseca koja će završiti tek 17 minuta iza ponoći, dakle već 28. srpnja. Istoga će dana, zanimljivo je, i Mars biti u velikoj opoziciji (velika opozicija Marsa događa se svakih 15 do 17 godina, posljednja je bila 2003. godine) što je zaista rijedak događaj.

Rijetko se događa da uz promatranje totalne pomrčine Mjeseca vidimo i crveni Mars kao što će to biti ovoga puta, kazuje Radonić.

Više na 24sata


 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close