Karijera

Vatrogasci Ličko-senjske županije angažirali su se u pomoći Ukrajini

Nakon 28 dana ruske invazije na Ukrajinu, potreba za pomoći ovoj zemlji i njezinim građanima svakim danom sve je veća. I u ovoj nesreći hrvatski vatrogasci angažirani su od prvoga dana.


Osim slanja vatrogasne opreme Hrvatske vatrogasne zajednice u sklopu žurne pomoći, vatrogasci diljem Hrvatske organizirali su pomoć na brojne načine. Tako su se dobrovoljna vatrogasna društva i javne vatrogasne postrojbe uključile u prikupljanje humanitarne pomoći, a velik broj DVD-a stavio je na raspolaganje svoja vozila za prijevoz izbjeglica iz Ukrajine te za dostavu donirane hrane i ostalih potrepština.

Prema podacima koje je prikupila Hrvatska vatrogasna zajednica, pomoć je organizirana u kontinentalnim te priobalnim županijama, a u njoj je sudjelovalo više od 200 vatrogasaca. Tako su istarski DVD-ovi sudjelovali u skupljanju pomoći u suradnji s Crvenim križem te u organizaciji prijevoza izbjeglica pri ulasku u Hrvatsku, a na sličan su se način organizirala i društva Primorsko-goranske te Splitsko-dalmatinske županije.

U Koprivničko-križevačkoj županiji pripadnici DVD-ova angažirani su u prihvatu i prijevozu izbjeglica, a svi koji žele ostati u ovoj ili susjednoj Varaždinskoj županiji prevoze se vatrogasnim kombijima u prihvatne centre. Osim toga, vatrogasci su razvozili pitku vodu, hranu i higijenske potrepštine te su postavljali i sklopive šatore na prostoru željezničkog kolodvora u Koprivnici.

Vatrogasci Ličko-senjske županije angažirani su u opremanju prihvatnog centra, prijevozu izbjeglih osoba u Gospić i Korenicu kao i u prikupljanje pomoći, a na sličan su se način organizirale i javne vatrogasne postrojbe te DVD-ovi Osječko-baranjske županije. Namirnice i ostale potrepštine koje su prikupljene predat će se lokalnim društvima Crvenog križa.

Međimurski su vatrogasci u pripravnost stavili kombi vozila u slučaju potrebe prijevoza izbjeglica s graničnog prijelaza Goričan gdje su radili i na osiguranju, a članovi DVD-ova pomagali su kod podjele hrane i toplih obroka kao i prijevoza humanitarne pomoći.

Društva s područja Vatrogasne zajednice Grada Čakovca sudjelovala su u pripremi ležaja za smještaj izbjeglica. I na području Krapinsko-zagorske županije vatrogasci su organizirali prijevoz izbjeglih obitelji dok je DVD Gornja Stubica prikupila pomoć za ukrajinsko vatrogasno društvo s kojim imaju suradnju.

Osiguranje smještaja za izbjeglo stanovništvo

Vatrogasci pojedinih županija su se uključili i u osiguranje smještaja pa su tako na području Bjelovarsko-bilogorske županije pripadnici JVP-a i DVD-a Bjelovar sudjelovali u pripremama objekata za smještaj izbjeglica. Na sličan način se u pomoć uključio i DVD Lipovljani koji je u fazi uređivanja prostorija koje će moći ponuditi ukrajinskim obiteljima.

Organizacija karlovačkih vatrogasaca

U Karlovačkoj županiji DVD-ovi su se angažirali u prijevozu izbjeglica, a zahvaljujući JVP-u Karlovac i njegovom zapovjedniku Miroslavu Radi, prikupljena je vatrogasna oprema u vrijednosti od 160.000,00 kuna. Kombi je s humanitarnom pomoći doniranu opremu doveo do ukrajinskog Užograda, koji je od Kijeva udaljen 630 kilometara, a u prikupljanje ove pomoći, osim karlovačke javne vatrogasne postrojbe, uključila se i Vatrogasna zajednica Karlovačke županije, Vatrogasna zajednica Grada Karlovca te mnogobrojne tvrtke.

„Vatrogasci su i u ovoj nesreći od prvog dana angažirani, od prikupljanja pomoći, prijevoza izbjeglica, hrane i ostalih potrepština do organizacije logističke potpore u smislu prihvatnih centara i osiguranja graničnih prijelaza“, kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i naglasio kako su pojedina društva koja su u mogućnosti, u procesu pripreme i prostora za smještaj cijelih obitelji. „Do sada se u pomoć Ukrajini uključilo više od 200 vatrogasaca iz cijele RH kojima izražavam veliku zahvalnost jer se i sami sjećamo svih onih koji su nama pomagali kada nam je bilo najteže. Ono što je najvažnije za podsjetiti je kako se u pomoć vatrogasaca uvijek možete pouzdati“, zaključno je rekao Tucaković.

 

Foto: PR

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close