PosaoKarijera

Novi detalji o vojnom roku: Kreće 1. siječnja, civilno služenje trajat će dvostruko duže

Hrvatska će od 1. siječnja iduće godine ponovno uvesti služenje vojnog roka koji je kod nas 2008. godine zamrznut i zamijenjen dobrovoljnim služenjem.


Ministarstvo obrane (MORH) trenutno radi na izmjenama Zakona o obrani i zakona o službi u Oružanim snagama te pratećim pravilnicima koji će biti temelj da već od početka 2025. godine prvi ročnici krenu na obuku, piše Novi list. S obzirom na to da već postoji odgovarajuće zakonodavstvo, ono se treba prilagoditi današnjim vremenima.

Još uvijek nije odlučeno hoće li vojni rok trajati dva ili tri mjeseca. U prvom slučaju, ročnici bi dobili samo temeljnu pješadijsku obuku. Ako bi vojni rok trajao duže, odnosno tri mjeseca, u zadnjem bi se mjesecu ročnici slali na neki oblik specijalističke obuke u kopnenoj vojsci, zrakoplovstvu i protuzračnoj obrani ili mornarici. Nakon što bi odslužili vojni rok, ročnici koji su prošli obuku mogli bi birati hoće li se nakon toga vratiti u civilstvo, nastaviti se baviti svojim uobičajenim poslovima i biti dio vojne pričuve ili će ostati u Oružanim snagama i u njima dalje razvijati profesionalno karijeru.
Iako se ranije govorilo da su za stvaranje nove mlade vojske odabrana četiri velika obučna centra, odnosno vojarne u Požegi, Sinju, Puli i Bjelovaru, Novi list doznaje da će se ročnici obučavati u vojarnama u Požegi, Sinju i Kninu.

Vojni i civilni rok

Svake godine između 17 i 18 tisuća muškaraca u Hrvatskoj postaje punoljetno, no za očekivati je da neće svi ići na obuku. Manji dio njih, navodi list, neće proći liječnički, a očekuje se veliki broj onih koji će se pozivati na priziv savjesti. Takvi će morati služiti civilni vojni rok koji će biti duži od vojnog – moguće i dvostruko. Kroz sustav Civilne zaštite obučavat će se kako postupati u slučaju prirodnih katastrofa kao što su požari ili poplave ili naučiti osnove pružanja prve pomoći.

U općinama i gradovima mogli bi pomagati u nekim važnim infrastrukturnim projektima, a u sustavu socijalne zaštite sudjelovali bi u pomoći potrebitima.

MORH procjenjuje da će u prvoj godini služenja roka, 2025., kroz obaveznu obuku proći između 4.000 i 4.500 ročnika u četiri ili pet poziva, svakih nekoliko mjeseci.

U Hrvatskoj sada postoji dragovoljno služenje vojnog roka, a oni koji se na njega jave imaju pravo na naknadu od 900 eura mjesečno. MORH predviđa da će i oni koji će obavezno služiti vojni rok dobivati naknadu, ali će vjerojatno biti nešto manja.

 

Foto: RTL/screenshot

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close