Zdravlje

Uzroci nastanka peruti

Perut je estetski neugodna pojava, a sitne bijele točkice na kosi mogu odavati dojam loše higijene, iako to često uopće nije slučaj. Svi znamo kako perut izgleda, a iako je prvi korak u liječenju upravo poznavanje uzroka, mnogi nisu upoznati sa njima.


1. Stanje vlasišta

Perut je mali i lako rješiv problem za neke, no drugima je perut uzrokovana stanjem kože koje može komplicirati stvari. Pretjerano perutanje tjemena može biti posljedica raznih gljivica, dermatitisa, psorijaze i sličnih bolesti. U svakom slučaju, kod pretjeranog perutanja kose uvijek se dobro konzultirati sa dermatologom.

2. Pretjerana izloženost toplini

Toplina fena može pogoršati perutanje, a isušeno vlasište morat će se na neki način riješiti mrtvih stanica kože. Tjeme treba njegovati kao i ostatak kose, a najbolje je ponekad pustiti kosu da se sama posuši na zraku, ako to dopuštaju vremenski uvjeti.

3. Ostaci šampona

Ostaci šampona mogu uzrokovati nastanak peruti. Ako u žurbi loše ispereš šampon, tjeme će se samo pokušati riješiti iritirajućih kemikalija i tada će se perutati. Kosu je potrebno temeljito isprati, pa čak i ako to traje nekoliko minuta dulje.

4. Loša ishrana

Pothranjenost ili jednostavno krivi unos namirnica mogu uzrokovati perutanje. Loša ishrana će oslabiti tijelo, a koža će biti suha, što znači da će se i tjeme posušiti. Unos vitamina B kroz namirnice ili putem suplemenata vratit će koži potrebnu snagu i vlažnost.

5. Stres

Stres itekako može biti uzrok peruti. Tijelo pod stresom reagirati će čudno, a tjeme se može početi perutati. Šampon protiv peruti može prikriti simptome, no bolje je liječiti pravi uzrok perutanja.

6. Neredovito pranje/češljanje

Kod problema s peruti, kosu nije dobro prati previše često, ali to ne znači da treba zapostavljati osobnu higijenu. Često pranje je svaki dan ili svaki drugi, a iako mnogi misle kako je zdravo malo ostaviti kosu na miru i ne oprati je i po nekoliko dana, činjenica je da to više šteti tjemenu. Neredovito pranje ili češljanje onemogućuju sitnim mrtvim stanicama da otpadnu, pa se one lijepe na tjeme i pore ne mogu disati te se stvara još veće perutanje.

7. Krivi proizvod

Ponekad je stvar u proizvodu koji nanosiš na kosu, a koji ti jednostavno ne odgovara. Nečije tjeme može jednostavno odbacivati proizvode koji odgovaraju većini ljudi, a ako si nedavno promijenila šampon i primijetila perut, promijeni šampon i uzmi neki koji je blag za tjeme.


Tekst: index.hr

 


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close