Tehnologija

Uz pomoć nove aplikacije građani mogu policiji anonimno dojaviti sve sumnjive događaje

U sklopu projekta E-policija izrađena je aplikacija s detaljnim uputama kako na brz način, uz fotografiju događaja koji se građaninu učini sumnjivim, policiju obavijestiti o potencijalnom prekršaju ili kaznenom djelu, objavio je MUP na svojim internetskim stranicama gdje se i aplikacija može besplatno skinuti.


Vrlo jednostavan način dojave

Procedura je vrlo jednostavna. Prvo građanin pametnim telefonom fotografira događaj, pri čemu je poželjno imati uključene geografske koordinate, nakon čega snimku pošalje centralnom portalu MUP-a.

Ukoliko želi, građanin može upisati i komentar, odnosno opis događaja, te nastaviti anonimno komunicirati s policijom koja zaprimi poruku, kako bi odmah odgovorili na eventualna dodatna pitanja.

Za svaku takvu zaprimljenu dojavu, policijski službenici operativno-komunikacijskih centara u policijskim upravama, odmah procjenjuju je li potrebno žurno postupanje, te ju šalju u rad nadležnoj službi, ili je pak odbijaju kao nevažnu.

Bez ugrožavanja vlastite sigurnosti

Nov sustav dojave, u okviru projekta E-policija, predstavio je načelnik uprave policije i pomoćnik glavnog ravnatelja policije Krunoslav Borovec, a pritom je istaknuo da time građani mogu anonimno i uz pomoć fotografije dojaviti bez ugroze za vlastitu sigurnost razne oblike nasilja, kriminala, obiteljskog nasilja i drugo.

“S obzirom na nove tehnologije procijenili smo kako te mogućnosti treba proširiti na nove tehnologije i zato je kreirana ova aplikacija”, rekao je Borovec.

Borovec je rekao da je aplikacija bitna prije svega zbog onih situacija kada telefonski poziv nije moguć, a smatramo da će građani ovaj oblik komunikacije s policijom koristiti kada bi se mogli izložiti dodatnom riziku.


Tekst: telegram.hr

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close