Tech

Uz novu 9D tehnologiju moći ćemo dotaknuti, mirisati i okusiti film

Tehnologija na kojoj rade znanstvenici Sveučilišta Sussex u Brightonu mogla bi u potpunosti promijeniti način na koji gledamo filmove.


Naime, filmovi i TV serije svojim raznim efektima već uspijevaju izmamiti različit spektar naših emocija, ali nova tehnologija mogla bi nas još više “uvući” u male ekrane.

Riječ je o razvijanju sustava nazvanog 9D TV, pomoću kojeg bi se emocije generirale putem dodira, mirisa i okusa.

Različiti dijelovi ruke povezuju se s nastankom određenih emocija, a zahvaljujući tome znanstvenici ih planiraju stimulirati jakim naletom zraka. Primjerice, kratki dodir izaziva negativnije emocije, a duži i čvršći dodir kod ljudi izaziva pozitivne emocije.

Posebnim ultrazvučnim zvučnicima koji proizvode brzi protok zraka moguće je stimulirati određene točke na koži i na taj način proizvesti osjećaj sreće, tuge, uzbuđenja ili straha.

Tim znanstvenika će zatim upotrebom sličnih tehnologija (poput elektronske stimulacije jezika ili ispuštanja određenih supstanci u zrak) pokušati stimulirati osjetilo mirisa i okusa.

Rezultat svega bit će 9D TV koja će kombinirati sliku, zvuk, dodir, miris i pet različitih okusa. Mi jedva čekamo, a vi?


Tekst: zimo.dnevnim.hr

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close