Tehnologija

Uz aplikaciju CROdolphin_little pomognite u očuvanju zaštićenih vrsta

Budući da je počela nova nautičarska i turistička sezona, vrijeme je da podsjetimo na aplikaciju za mobilne telefone CROdolphin_little za dojavljivanje opažanja morskih sisavaca.


Sustav praćenja CROdolphin_little osmišljen je u svrhu praćenja brojnosti, kretanjima i navikama morskih sisavaca kako bismo ih što bolje zaštitili.

Naime, od 1995. godine svi morski sisavci u Republici Hrvatskoj su strogo zaštićene životinjske vrste, a Republika Hrvatska je ujedno i potpisnica mnogih međunarodnih ugovora i njena je obaveza sustavno pratiti stanje morskih sisavaca.

Aplikacija je pokrenuta prošle godine i od tada je putem nje zabilježeno nekoliko stotina dojava o viđenjima ovih zaštićenih vrsta.

Sustav je zamišljen tako da građani koji su vidjeli morske sisavce na jednostavan način mogu dojaviti svoje opažanje.

Kad se dojavljivač nalazi u prisutnosti morskih sisavaca, putem mobilne aplikacije pošalje SMS poruku s podacima o viđenju te se ti podaci automatski spreme u bazu podataka na internetu dostupnu svima. Sva viđenja mogu se vidjeti na karti nahttp://geoserver.geof.unizg.hr/crodolphin_little ili putem mobilne aplikacije.

Aplikaciju je moguće instalirati na iPhone i telefone s Android sustavom i to s iTunes ili Google play servisa.

Inicijator pokretanja aplikacije CROdolphin_little je Tomislav Gomerčić, docent na Zavodu za biologiju Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji se dugi niz godinama bavi istraživanjima i zaštitom morskih sisavaca (dupina, kitova i sredozemne medvjedice) u Jadranskom moru.

Stručni tim dr. Gomerčića zaslužan je za prošlogodišnje spašavanje dupina pokraj otoka Rave, a akcija spašavanja pokrenuta je na temelju dojave građana koji je spazio dupina zapletenog u konope na koje je bio pričvršćen kanister.

Stradali dupin tako nije mogao plivati niti zaranjati i bez ove akcije spašavanja životinja bi uginula za svega nekoliko dana. Sudionici akcije uspjeli su se gumenim čamcem približiti već vidno iscrpljenoj životinji i osloboditi je od konopa i kanistera.

Instalirajte aplikaciju, javljajte svoje susrete s morskim sisavcima i na taj način pomognite očuvanju zaštićenih vrsta.


Tekst: zimo.dnevnik.hr

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close