Film i TVScena

Uronite u svijet talijanskog horrora u Kinoklubu Zagreb

Kinoklub Zagreb ne miruje ni u foto-finišu pred kraj sezone. U moru filmske ponude koja preplavljuje Zagreb u svibnju i lipnju, među svim tim manjim ili većim festivalima, nenametljivo se ističe još jedan filmski ciklus na najšarmantnijem mjestu u gradu posvećenom devetoj umjetnosti.


Tek što smo se oporavili od intenzivnog ciklusa najboljih američkih filmova ceste 70-ih, u tijeku je još jedna revija u kojoj dominiraju filmovi iz te dekade, ali ovaj put talijanski. Riječ je o “megaciklusu” (kako kažu u KKZ-u) tzv. giallo filmova, koji je započeo jučer, 5. svibnja, a potrajat će sve do 23. lipnja.

Giallo je specifičan žanr kriminalističkih i horror filmova nastao u Italiji šezdesetih godina prošlog stoljeća, kreativnom eksploatacijom američkih žanrovskih matrica, u čemu su Talijani oduvijek bili veliki majstori. Giallo filmovi svoj su procvat doživjeli tijekom sedamdesetih, a najpoznatiji redatelji ovog žanra su Dario Argento, Mario Bava i Pupi Avati. Njihove filmove karakterizira ekspresionističko osvjetljenje visokog kontrasta, vrlo naglašene boje i osebujna scenografija, ali i mlade protagonistice najčešće na rubu živčanog sloma te maštovita horror atmosfera i efekti. Selektori programa i autori vizuala Ema Dobrota i Damir Juričić pripremili su program koji se sastoji od nekih najpoznatijih giallo klasika, par opskurnijih primjeraka žanra i jedne novije britanske posvete giallu.

Ciklus je počeo s poznatim i rado gledanim filmom “Suspiria” Daria Argenta (1977.), jednim od najboljih horrora ikada snimljenih, a nastavlja se 12. 5. filmom “The House with Laughing Windows” Pupija Avatija (“La casa dalle finestre che ridono”, 1976.). Slijedi 19.5. “The Perfume of the Lady in Black” Francesca Barillija (“Il profumo della signora in nero”, 1973.), a zatim 26. 5. “Murder to the Tune of Seven Black Notes” Lucija Fulcija (“Sette note in nero” / “The Psychic“, 1977.). Niska filmova nastavlja se 2. lipnja legendarnim naslovom “Blood and Black Lace” Maria Bave iz 1965., poznatim i kao “Six Women fot the Murderer” (“Sei donne per l’assassino”). Devetog lipnja čeka nas još jedan shizofreničan film Maria Bave sa čak četiri različita naslova, iz 1971. godine. Nama se najviše sviđa naslov “Ecology of Crime” (“Ecologia del delitto”).

Napokon, 16. 6. gledat ćemo još jedan film velikog Daria Argenta, “Tenebrae” iz 1982. (engleskog naziva “Unsane”), a ciklus zaključuje opskurni britanski filmić “Berberian Sound Studio” Petera Stricklanda iz nedavne godine 2012. Ulaz je besplatan, kao i uvijek u Kinoklubu, a sve projekcije počinju u 21 h. Pozivamo vas da uronite u fantazmagorični svijet talijanskog horrora…


Tekst: telegram.hr

Foto: Kinoklub Zagreb

 Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close