Ličko-senjska županijaPolitika

PRIOPĆENJE BRANITELJA: “U Upravnom vijeću Plitvičkih jezera su dvojica Ličana koji su dobili kaznenu prijavu za uništavanje Plitvičkih jezera”

Na mail adresu redakcije portala LIKACLUB sinoć je stiglo priopćenje koje potpisuje Nikola Turkalj, Ratni zapovjednik Specijalne policije Slunj i pom. Zapovjednika SJP PU Karlovačke te Predsjednik UHBDR Općine Rakovica.


Priopćenje koje se odnosi na medijske natpise o prosvjedu braniteljskih udruga Plitvičkog kraja koji već 23 dana prosvjeduju iznad Velikog slapa kako bi spriječili nastavak uništavanja Plitvičkih jezera, započinje stihom poznate ličke pjesme “LIKO MOJA DOK TI IME TRAJE“:

Stih pjesme koju  svi Ličani a i šire jako dobro znaju,kao i onaj što slijedi iza, čuvat ćemo tvoje običaje. A običaj je u Lici uvijek bio poštivati i voljeti Liku i državu u kojoj živiš, čuvati i njegovati tradiciju i korijene odakle si potekao, cijeniti i poštovati sve one znane i neznane junake, male  i velike koji kroz stoljeća dadoše živote za slobodu ovog napaćenog hrvatskog naroda, a posebno u zadnjem – Domovinskom ratu kojeg su Ličani kao i mnogi dijelovi Hrvatske bolno na svojoj koži osjetili.

Danas, dvadeset i dvije godine poslije Domovinskog rata, gospodarski a posebno demografski, Lika umire. Nestaju ljudi, mladi iseljavaju kao i u mnogim krajevima Hrvatske, a oni koji su tu što moraju biti ili što tako hoće, podijeljeni su namjerno i  smišljeno, s njima se manipulira te im se posebno podastiru razne priče s privatnih ili drugih medija ili još gore direktno se plaća za pojedinu uslugu, a da bi se nekoga oblatilo i oklevetalo zato što se  usudio prozvati nekog tzv. moćnika iz tzv. političke elite ili interesne mreže društvenog života ili se usudio dići glas protiv nečeg nečasnog i nezakonitog.

Kontinuitet u tome drži Jutarnji list koji svojim napisima i ono malo istine koje iznosi zločesto izokreće. Dokaz tomu je i izdanje od 02.07.2017.godine, tekst „slučaj Plitvička jezera“ gdje je krajnje neukusno, javno i opasno ispisao imena supruga i djece hrvatskih branitelja-predstavnika koordinacije braniteljskih udruga plitvičkog kraja, te ih tako označio kao negativce iako sa šireg područja Nacionalnog parka Plitvička jezera, gotovo da nema kuće iz koje nema zaposlenika u istom

U nastavku priopćenja, Turkalj se osvrće na pisanje određenih ličkih portala te ističe činjenicu da su dvije osobe koje se nalaze u Upravnom vijeću Plitvičkih jezera, dobile kaznenu prijavu upravo zbog uništavanja Plitvičkih jezera:

Svoj doprinos takvom pisanju daju lički portali indirektno i lika online. Oba ponosno objavljuju članke o imenovanju dvojice Ličana u Upravno vijeće NP Plitvička jezera – Branislava Šutića (kao uspješnog bivšeg ravnatelja Nacionalnog parka Plitvička Jezera) i Borisa Luketića (kao uspješnog bivšeg načelnika Općine Plitvička Jezera).

Da nije žalosno bilo bi smiješno. Ono što je zajedničko obojici, osim „uspješnosti“ koju im pripisuju, je činjenica da su obojica dobila kaznene prijave za devastaciju odnosno uništavanje baš tog Nacionalnog parka u čije se Upravno vijeće imenuju. Dodatak tomu je da je Branislav Šutić, kao ravnatelj JU Nacionalni park Plitvička jezera, dobio izvanredni otkaz kao savjetnik u istom Nacionalnom parku. Njihovo imenovanje u Upravno vijeće parka pljuska je demokraciji i zakonima u Hrvatskoj, a posebno stranci kojoj pripadaju i pokazivanje mišića svim onima koji se usuđuju drugačije misliti i raditi na tom području Hrvatske.

Portal Lika online, prenosi intervju s „uspješnim“ bivšim načelnikom Borisom Luketićom u kojem se spektakularno obavješćuje lička i Hrvatska javnost o „šatorašima „ na Velikom slapu koji ondje u političkoj režiji prosvjeduju, mukte jedu i piju i guraju nos gdje im nije mjesto.

Mišljenje i osvrt bivšeg načelnika koji će zauvijek i ostati samo bivši, osobno mi nije bitan jer je kao čovjek i kao „uspješan“ bivši načelnik – beznačajan.

Pozivajući se na svog oca branitelja, navodeći kako je isti zarobljen jer nije htio bježati, sustavno se pljuje po svim časnim i poštenim braniteljima ovog kraja koji su vodili teške borbe s nadmoćnim neprijateljem. Isti taj bivši načelnik skriva pravu istinu da se njegov otac nakon okupacije sam vratio među neprijatelja (četnike) vjerujući da će ga zaštititi kumska veza jednog od neprijateljskih vojnika (četnika), i umjesto da državne institucije ovakav slučaj kojih ima i na području Rakovice i Slunja okarakteriziraju kao izdaju i procesuiraju, one su im dodijelili statuse zarobljenika, odnosno stavile su ih u rang svakog časnog, ranjenog i u borbi zarobljenog hrvatskog vojnika. Najviše me pogađa  da se ovakve stvari režiraju, donose i plasiraju  iz Gospića – srca Like,

Turkalj zatim reagira na pogrdni naziv “šatoraši” za branitelje koji su podigli šator iznad Velikog slapa te podsjeća na njihov veliki doprinos u obrani okupiranih dijelova Like i Hrvatske u teškim vremenima Domovinskog rata:

Prenose se izjave bolesnih umova, a ne provjerava se niti jednog trenutka u ova tri tjedna kako i zašto je prosvjed počeo, o kome se tu radi i koji su to ljudi koji su iznad Velikog slapa podigli šator i zašto su to napravili. Namjerno plasiraju naziv šatoraši (aludirajući na šator u Savskoj), a pritom zaboravljaju činjenicu da je takav šator bio dom u Domovinskom ratu svim ratnicima-braniteljima ako su ga i imali, a uglavnom nisu.

Ali ti branitelji koje se bezočno napada i proziva, imaju svoj besprijekoran i častan ratni put i veliki doprinos u stvaranju nam najljepše Domovine. Zaboravlja se da je najveći dio tih branitelja koji su iznad Velikog slapa branio i oslobađao sve dijelove okupirane hrvatske pa tako i Velebita kao i šireg područja Gospića i Like.

Danas  su u prosvjedu zajedno sa ostalim braniteljima  i pripadnici Specijalne policije Slunj  iz Domovinskog rata. Postrojbe  koja je na Gospićkom području u Domovinskom ratu zajedno sa ostalim postrojbama  pripremala i provela akciju  “Medački džep“, akciju koja je odbacila van dometa neprijateljske cijevi od Gospića, kojeg je neprijatelj danonoćno i nemilosrdno tukao. Postrojba koja je nažalost imala i gubitke u toj akciji, a čiji članovi obitelji su također među „šatorašima“ iznad slapa. Postrojba kojoj je u tom teškom vremenu domovinskog rata i progonstva na području Like i Gospića bilo najteže i najljepše i gdje su se osjećali kao kod kuće i koja je sa Gospićom posebno vezana,najviše zbog sličnog mentaliteta. Postrojbe koja je sa Likom plakala, tugovala i pjevala kad je bilo najteže a danas se njeni pripadnici zajedno sa ostalim braniteljima u prosvjedu pribijaju na stup srama i diskriditiraju na razne načine.

Na kraju priopćenja, Turkalj ističe da su branitelji stali u obranu Plitvičkih jezera nakon što su sve institucije zakazale te da djeluju izvan svake političke opcije, s ciljem zaštite općeg dobra:

Možda će neki „dušebrižnici“ reći ostavite rat iza sebe, to je prošlost, što je i točno i sa čim se slažemo, ali kad zakažu sve institucije počevši od lokalnih vlasti koji su prvi trebali stati u obranu općeg dobra i trebali reagirati, morali smo reagirati mi Hrvatski branitelji, pripadnici gardijskih brigada i specijalne policije,domobrani i policija, časnici, dočasnici, vojnici i policajci,djelujući van svake političke opcije i politikanstva  i to ne da tražimo nešto za sebe već da branimo javni interes i zaštitimo ovaj nacionalni biser  od daljnje devastacije uzrokovane od strane interesnih skupina tzv.moćnika i tzv.političke elite, a zbog toga da bi naša djeca i buduće generacije imale od čega živjeti na ovim prostorima i ne napuštati svoja ognjišta. Jer ova generacija koju čine Hrvatski branitelji imala je čast i privilegiju stvarati i stvoriti neovisnu Hrvatsku državu i nećemo dozvoliti baš nikome da je zlonamjerno i interesno iskorištava i ugrožava jer smo za nju dali sve osim života, a posebno zbog onih koji su dali i svoje živote za današnju slobodu, njima u spomen spremni smo učiniti sve.

A „dušebrižnicima“ koji bi najradije zaboravili Hrvatsku prošlost  poručujemo : NAROD KOJI  NE CIJENI SVOJU PROŠLOST, NEMA SVOJU BUDUĆNOST.

 

 

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close