Grad Zagreb

Upozorite starije članove svoje obitelji na prevarante

Zagrebačka policija godišnje zabilježi stotinjak prijevara lažnim predstavljanjem na kućnom pragu u kojima su žrtve starije životne dobi pa je pozvala mlađe članove njihovih obitelji da im objasne kako se mogu zaštiti od takvog oblika kriminala.


Prijevare lažnim predstavljanjem mogu se prevenirati samozaštitnim ponašanjem na koje policija često ukazuje, no pitanje je dolaze li te informacije do starijih ljudi koji su zbog povjerenja u službene osobe česte žrtve prijevara.

Policija je stoga ovaj put pozvala mlađe ukućane da izdvoje vrijeme, sjednu za stol sa starijima i prenesu im policijska upozorenja i mogućnosti samozaštite.

Iako sto prijevara na godišnjoj razini nije ogromna brojka, posljedice svakog pojedinačnog slučaja su teške jer osobe u poodmakloj dobi ostaju bez svoje životne ušteđevine.

Prevaranti se najčešće predstavljaju kao maseri, kao službene osobe ili kao zaposlenici financijskih institucija koji preko telefonskog imenika odabiru žrtve i najavljuju im dolazak radi preuzimanja navodno krivotvorenih novčanica.

S jedne strane nalaze se maštovite osobe s negativnim vještinama, bez suosjećanja koje s psihološkog gledišta procjenjuju žrtvu i rizik, a s druge strane starije osobe koji imaju povjerenje u ljude i respekt prema službenim osobama. Poruka policije građanima koji se susretnu s takvim nepozvanim gostima je da im ne dozvoljavaju ulazak u svoj dom dok ih ne provjere.

Želimo poručiti građanima starije dobi da kad im netko pozvoni na vrata i predstavi se kao zaposlenik banke da ih ne puštaju u svoj dom jer djelatnici banke ne dolaze na kućnu adresu”, rekao je Velimir Tišma iz Službe za prevenciju zagrebačke policije.

Jednostavan, a vrlo učinkovit način samozaštite

U situacijama kad se radi o ljudima koji se predstavljaju kao službene osobe, policija savjetuje građanima da osobi pred vratima kažu da pričeka dok ne provjeri njegove podatke u policiji ili u sjedištu tvrtke za čijeg zaposlenika se predstavlja. Vrlo brzo vidjet će se jesu li to službene osobe ili su prevaranti, rekao je Tišma.

Glasnogovornica zagrebačke policije Marija Gaotti napominje da službenoj osobi koja je pokucala na vrata po poslu ništa neće značiti tri minute čekanja, ali ako je lopov neće ostati više od tri minute ispred vrata jer se izlaže riziku da ga vide susjedi.

Prevaranti djeluju u trenutku, ali imaju dobro pripremljen scenarij lažnog predstavljanja. Policija je u nekim slučajevima mislila da su počinitelji imali informaciju o točno određenoj osobi, a pokazalo se da žrtve traže preko telefonskog imenika. Kad dođu do osobe za koju pretpostave da je starije životne dobi djeluju po scenariju kako bi pridobili tu osobu i kod nje stekli povjerenje.

Ako je riječ o lažnim bankarima oni će prvo telefonom nazvati žrtvu i ako im potvrdi da su bili u banci posljednje dvije godine najavit će im da će ih za nekoliko minuta posjetiti djelatnik banke kako bi provjerio novčanice.

Godišnje se zabilježi stotinjak slučajeva prijevara na kućnom pragu, a možda najteži zabilježen je prije godinu i pol kad je u centru grada lažnim predstavljanjem napravljena šteta od 400 tisuća kuna.

Zašto je važno prijaviti slučaj ako se prijevara već dogodi

Ako se prijevara već dogodi važno je da žrtve što prije prijave slučaj kako bi policija dobila opis počinitelja i spriječila ga u ponavljanju nedjela.

Žrtve često osjećaju sram i nevjericu da su povjerovali u takvu priču, međutim nemojmo dozvoliti da nas sram spriječi u prijavljivanju takvih nedjela, jer ako se nedjelo ne prijavi, ako policija ne reagira ta osoba možda već razmišlja o novoj žrtvi i lokaciji, rekla je Gaotti.

Razloge zbog kojih se takva nedjela najčešće izvršavaju prema osobama u zlatnoj životnoj dobi (stariji od 60 godina), zagrebačka policija pronašla je u rezultatima istraživanja njemačke policije koje je pokazalo da osobe starije dobi podižu autoritet u službenoj osobi.

Kad se netko predstavi da je djelatnik, primjerice banke, policije ili elektre, osobe se u takvim situacijama prepuste i vjeruju od samog početka”, rekao je Tišma.

U policiji kažu da su od deset počinjenih prijevara u osam slučajeva žrtve žene. Kaznenim zakonom za prijevaru je predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina ako je iznos manji, a ako je iznos veći može biti izrečena kazna do osam godina.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close