Vijesti

Umorni ste? Evo kako to promijeniti

Da bismo izdržali cijeli radni dan koji često završava tek kasno uvečer, uzmemo li obzir i obiteljske obaveze, potrebno se pridržavati jednostavnih pravila koja često uzimamo zdravo za gotovo

Više je razloga zašto se često već u podne osjećamo iscrpljeno i umorno, od preskakanja obroka do neispavanosti ili sjedilačkog načina života, a da bismo se osjećali bolje, treba se samo pridržavati osnovnih pravila i ponekad sebe staviti na prvo mjesto.

Nemojte biti gladni!

Sigurno ste čuli za ovo osnovno pravilo, ali je pitanje koliko ga se pridržavate. Osim što se obroci ne smiju preskakati, stručnjaci se slažu kako je najpametnije jesti tri veća obroka i dva manja kroz dan. Također nije dobro izbaciti omražene ugljikohidrate kako biste zadržali razinu šećera u krvi i osjećali glad, ali birajte one zdravije. Kada god možete, birajte integralne žitarice, tjesteninu ili rižu. Uz njih kombinirajte namirnice s vlaknima koja će osigurati da se ugljikohidrati pretvore u energiju koja traje.

Ne smijete biti žedni

Kada osjetite žeđ, već je kasno jer ste vjerojatno dehidrirani i energija je pala. Moguće je da se u nekom trenutku čak osjećate potpuno klonulo ili vas uhvati vrtoglavica kada primjerice ustanete od stola. Držite se starog dobrog pravila od osam čaša vode dnevno, s tim da računate kako voće, juhe i ostala jela ili namirnice također sadrže vodu. Ako se bavite vježbanjem, trebate pojačati unos vode.

Živite u strahu

Svi imamo svoje brige i probleme, ali stalno iščekivanje loših scenarija izaziva mentalni umor. Umjesto zamišljanja groznih stvari koje se možda nikada neće dogoditi, radije se posvetite sadašnjosti i stvarima koje se mogu riješiti.

Nedostatak željeza

Manjak željeza uzrokuje slabokrvnost, organizam ne proizvodi dovoljno hemoglobina koji je jedan od najvažnijih proteina u našem tijelu, a izravno je odgovoran za prijenos kisika u crvenim krvnim stanicama. Zato možete osjećati umor pa nije zgorega da posjetite liječnika i napravite pretrage. Uz umor, drugi su simptomi blijeda boja koža, vrtoglavica, pospanost, slabost, gubitak apetita ili lupanje srca.

Pokrenite se

Da, teško se zamisliti da nakon napornog radnog dana otiđete do teretane ili na sat pilatesa, ali vježbanje daje energiju. Ako možete, vježbajte barem tri sata prije odlaska na spavanje ili po mogućnosti ujutro, tako da omogućite tijelu da se opusti i tjelesnoj temperaturi da padne što se obično događa prije odlaska na počinak.

Ograničite unos kofeina

Iako nas stimulira i mnogi ne mogu zamisliti dan bez šalice kave, morate ograničiti unos kofeina. Previše kofeina, osobito u večernjim satima, može uzrokovati nesanicu pa ćete idući dan započeti umorni. Najbolje bi bilo da kavu ne pijete u popodnevnim satima.

Naspavajte se

Što smo stariji, i jedna neprospavana noć može nas umoriti i za nekoliko sljedećih dana. Uza sav naporan ritam kojim smo zatrpani normalno je da ponekad idemo kasnije spavati, ali imajte na umu da vam treba oko sedam sati sna.


 

Tekst: tportal.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close