Tehnologija

Učenici dokazali neiskorišten solarni potencijal Hrvatske!

Greenpeace u Hrvatskoj jučer je dodijelio “solarni kiosk” osnovnoj školi Jože Šurana u Višnjanu kao nagradu za pobjedu u natjecanju Krovove na sunce.


Na natjecanje su se prijavile 72 škole, sudjelovalo je preko 3000 učenika, a označeno je preko 250,000 krovova. Učenici su uspjeli “proizvesti” 7.846 GWh električne energije, što premašuje ukupan hrvatski uvoz električne energije u 2015. godini.

Pobjednici su osvojili mobilni fotonaponski sustav snage 500 vata s bežičnim internetom, hladnjakom, radio-uređajem i zvučnicima. U sklopu ovog događajanastupio je Surka Beatbox koristeći isključivo energiju sunca.

“Krovove na sunce” je računalna igra i natjecanje za osnovne škole koje je trajalo od 8.ožujka do 14. travnja 2017. Cilj igre bio je označiti što više krovova diljem zemlje čime se automatski računao njihov solarni energetski potencijal. U igrici se pomoću Google karata mogao označiti bilo koji krov u Hrvatskoj, pod uvjetom da je dobro vidljiv na karti.

Drugoplasirana je škola OŠ Zmajevac u Baranji, a treća je OŠ Ksavera Šandora Gjalskog iz Zaboka. Najbolji igrač prema solarnim bodovima i broju označenih krovova je Zoltan Palinkas iz OŠ Zmajevac – učenik sedmog razreda koji je u izuzetno napetoj završnici vlastoručno označio 7.205 krovova.

„Čestitamo osnovnoj školi Jože Šurana na odličnoj igri i pobjedi i zahvaljujemo svim školama koje su sudjelovale i pokazale da Hrvatska zaista ima velik neiskorišteni solarni potencijal.Znamo da on može i mora postati stvarnost. Neshvatljivo je da jedan Maribor, skijaški grad u Sloveniji ima više instaliranih solarnih panela nego cijela sunčana Hrvatska! Pozivamo Vladu da napokon ozbiljno krene u solarizaciju naše zemlje, kako bi se borili protiv klimatskih promjena, postigli energetsku neovisnost te demokratizaciju energijeuključivanjem građana u proizvodnju električne energije“ – rekla je Mihaela Bogeljić, voditeljica kampanje.
Promicanje obnovljivih izvora energije (OIE) prioritetno je područje djelovanja Greenpeacea.

Hrvatska obiluje čistim prirodnim resursima, pogotovo energijom sunca. Kao jedna od najsunčanijih europskih zemalja može u potpunosti prijećina vlastite obnovljive izvore energije do sredine stoljeća. Unatoč tome, nalazimo sena začelju EUpo korištenju solarne energije. Osim što čuva okoliš i klimu, masovnije korištenje obnovljive energije povećava energetsku neovisnost zemlje i otvara brojna radna mjesta.

 

 

Izvor: Greenpeace Hrvatska | Foto: pixabay

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close