Turizam

U prvih devet mjeseci ostvareno 18 milijuna dolazaka i 100.8 milijuna noćenja turista

U Ministarstvu turizma održana je 41. sjednica Turističkog vijeća HTZ-a na kojoj su članovima Vijeća predstavljeni rezultati turističkog prometa u rujnu, odnosno u prvih devet mjeseci 2018. godine.


Osim toga, članovima Vijeća prezentirani su prijedlozi javnog poziva Hrvatske turističke zajednice za dodjelu potpora programima destinacijskih menadžment kompanija u 2019. godini te je predstavljena informacija o organizaciji godišnjeg kongresa britanskog udruženja profesionalaca u turizmu Institute of Travel and Tourism koja će se održati u Splitu od 10. do 12. lipnja 2019. godine te čije je domaćinstvo Split dobio u konkurenciji s Barcelonom i Genovom.

Pozitivne trendove imamo na razini cijele godine, a u prilog tome idu i ovi statistički podaci o dolascima i noćenjima, posebice dvoznamenkasti rast u drugoj polovici rujna kada više ne prevladava motiv dolaska „sunce i more“ što je još jedna potvrda kako je naša zemlja prepoznatljivija destinacija s raznolikom ponudom tijekom čitave godine. Ono što radije naglašavam jesu podaci o povećanju turističke potrošnje, odnosno ostvareni prihodi gdje smo prvi put u prvom polugodištu premašili iznos od tri milijarde eura. Naš turizam je kvalitetan i važan za cjelokupno gospodarstvo stoga je bitno i zakonskim okvirom omogućiti daljnji njegov napredak – u proceduri smo donošenja reformskog paketa turističkih zakona kojim će sustav biti decentraliziran, depolitiziran, s jačom profesionalizacijom i doprinosom ravnomjernom razvoju, istaknuo je ministar turizma RH i predsjednik Hrvatske turističke zajednice Gari Cappelli.

Rujan je ove godine opravdao naša očekivanja te ostvareni rezultati potvrđuju kako je riječ o mjesecu kojeg već sada možemo uvrstiti u glavni dio turističke godine. Dio je to promišljenih aktivnosti i pozicioniranja Hrvatske ako atraktivne cjelogodišnje turističke destinacije, a dodatno nas veseli kontinuirano jačanje turističke ponude na razini destinacija koja je sve atraktivnija i koja kao takva predstavlja snažan motiv dolaska, izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić, dodavši kako će daljnjem jačanju destinacijske ponude zasigurno pridonijeti i danas usvojen Javni poziv za dodjelu potpora programima destinacijskih menadžment kompanija u 2019. godini, odnosno za paket aranžmane ili ture koje se sastoje od usluge prijevoza, smještaja i drugih turističkih usluga namijenjenih tržišnim segmentima posebnih interesa.

Dodajemo kako je Turističko vijeće usvojilo i prijedlog odluke o dodjeli privremene nadležnosti nad tržištem Slovačke direktoru predstavništva u Češkoj sa sjedištem u Pragu te je usvojen prijedlog odluke o povećanju ukupnih predviđenih sredstava za udruženo oglašavanje, odnosno za udruženo oglašavanje u promotivnim kampanjama javnog i privatnog sektora u 2019. godini osigurano je ukupno 26 milijuna kuna.

U prvih devet mjeseci ostvareno 18 milijuna dolazaka te 100.8 milijuna noćenja turista

Prema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew), u Hrvatskoj je u razdoblju od siječnja do kraja rujna ostvareno 18 milijuna dolazaka (+6%) i 100.8 milijuna noćenja (+4%). Od toga su strani turisti ostvarili 16.2 milijuna dolazaka (+5%) i 89.2 milijuna noćenja (+3%), a poraste bilježe i domaći turisti u dolascima za 8% te u noćenjima za 6%.

Tijekom devet mjeseci najviše je noćenja ostvareno u Istri (27.5 milijuna), dok je u Splitsko-dalmatinskoj županiji ostvareno 19 milijuna noćenja, odnosno 18.3 milijuna noćenja koliko je ostvareno na Kvarneru. Slijede Zadarska županija s 14 milijuna noćenja i Dubrovačko-neretvanska županija s 8.2 milijuna noćenja. U Šibensko-kninskoj županiji je ostvareno 6.9 milijuna noćenja, u Ličko-senjskoj 3.2 milijuna noćenja, dok je u Zagrebu ostvareno 1.9 milijuna noćenja. Na kontinentu je, ne uključujući Zagreb, ostvareno 900.000 dolazaka (+10%) i 1.8 milijuna noćenja (+12%), a gledajući po županijama najviše je noćenja ostvareno u Karlovačkoj (568.000), Krapinsko-zagorskoj (266.000), Zagrebačkoj (160.000), Osječko-baranjskoj (148.000) i Međimurskoj županiji (147.000).

Na nacionalnoj je razini tijekom prvih devet mjeseci najviše noćenja ostvareno s tržišta Njemačke (20.3 milijuna), Slovenije (10.2 milijuna), Austrije (7.4 milijuna), Poljske (6.2 milijuna) i Češke (5.4 milijuna), a gledajući po segmentu smještaja najviše je noćenja ostvareno u objektima u domaćinstvu (37.1 milijun) te u hotelima (22.6 milijuna) i kampovima (18.6 milijuna). Top destinacije u prvih devet mjeseci po kriteriju ostvarenih noćenja su Dubrovnik, Rovinj, Poreč, Medulin i Split.

U rujnu ostvareno 8 posto više dolazaka

U rujnu je u Hrvatskoj ostvareno 2.3 milijuna dolazaka i 13.3 milijuna noćenja što u usporedbi s kolovozom 2017. godine predstavlja porast od 8% u dolascima i 2% u noćenjima. U istom je mjesecu najviše noćenja ostvareno u Istri (3.5 milijuna), u Splitsko-dalmatinskoj županiji (2.4 milijuna) te na Kvarneru (2.1 milijun). Slijede Zadarska županija s 1.5 milijuna noćenja, Dubrovačko-neretvanska s 1.2 milijuna noćenja, Šibensko-kninska s 770.000 noćenja, Ličko-senjska s 278.000 noćenja te Zagreb s 257.000 noćenja.

Na kontinentu je u rujnu ostvareno 1266.000 dolazaka (+14%) i 228.000 noćenja (+15%), od čega je najviše noćenja ostvareno u Karlovačkoj (71.000), Krapinsko-zagorskoj (27.000), Zagrebačkoj (26.000), Osječko-baranjskoj (21.000) i Međimurskoj županiji (13.000).

Top destinacije u rujnu po kriteriju ostvarenih noćenja su Dubrovnik, Rovinj, Poreč, Split i Umag.


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara


Izvor: HTZ press | Foto: UNSPLASH

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close