VijestiLifestyle

U kojoj državi se najduže živi? Hrvati su ispod prosjeka EU

Životni vijek općenito građana iznosi oko 80.4 godine, ali je kod žena dulji (83.2) dok je kod muškaraca kraći i iznosi 77.5 godina


U kojoj državi se najduže živi? Pitanje je to koje si postavljaju različiti analitičari diljem svijeta.

Na dug životni vijek utječu mnoge činjenice, poput životnog standarda, mediteranske klime te uređenosti društva. Statistički ured Europskih zajednica (Eurostat) prikuplja i objavljuje statističke podatke iz svojih zemalja članica, a prema najnovijim podacima najdulje se živi u Italiji, Francuskoj, Španjolskoj i Grčkoj.

Primjerice, u 2020. godini, najdulji očekivani životni vijek bio je na francuskom otoku Korzici, čak 84 godine, nakon toga na otočju Baleari (83.9) te u Grčkoj planinskoj periferiji Epir (83.8).

S druge strane, najkraći očekivani životni vijek pri rođenju je u sjeverozapadnoj Bugarskoj i iznosi 72.1 godinu. U Hrvatskoj je očekivani životni vijek niži od prosjeka EU i iznosi 77.8 godina.

Zbog COVID-a 19, životni vijek u Europskoj uniji manji je za 0.9 godina. Životni vijek općenito građana iznosi oko 80.4 godine, ali je kod žena dulji (83.2) dok je kod muškaraca kraći i iznosi 77.5 godina.

Žene najduže žive na otoku Korzici s 87 godina, a muškarci najduže žive u spomenutoj periferiji Epir, regiji Umbriji u središnjoj Italiji i na otočju Baleari u Španjolskoj, a svugdje iznosi 81.4 godine.

Očekivani životni vijek iznad prosjeka Europske unije imaju Island (83.1 godinu), zatim Švedska i Španjolska (82.4), Francuska, Italija i Malta (82.3), Luksemburg (82.2), Finska (82), Danska (81.6), Grčka i Nizozemska (81.4), Njemačka (81.4), Austrija (81.3), Portugal (81.1) te Slovenija (80.6).

Osim Hrvata, ispod prosjeka Europske unije su i Poljska, Mađarska, Bugarska, Litva, Latvija i Rumunjska.


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club, Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close