Zdravlje

U Karlovačkoj županiji 83 pozitivnih, počinje antigensko testiranje

U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata potvrđene su 83 novozaražene osobe, dosad 2457, te 75 umrlih, od kojih 31 osoba iz domova za starije i nemoćne, rečeno je u utorak na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite na kojoj je najavljeno antigensko testiranje u domovima zdravlja.


Stožer i Karlovačka županija odlučili su se provesti antigenska testiranja u svih pet domova zdravlja, koliko ih je u pet gradova na području te županije. Karlovačka županija je za svaki dom osigurala po tisuću testova, rekla je načelnica Stožera Vesna Hajsan Dolinar i dodala da je to za početak.

Pozitivni na testu znat će da su pozitivni, a u onih s negativnim nalazom provest će se i PCR testiranje u Zavodu za javno zdravstvo, kao i do sada, u Karlovcu ili Ogulinu.

Antigensko testiranje, također testiranje brisa iz nosa i grla, organizirat će i provoditi 75 timova obiteljske medicine.

Hajsan Dolinar najavila je i čvršću funkcionalnu integraciju svih triju bolnica, u Karlovcu, Ogulinu i Dugoj Resi, kako bi se lakše, u skladu s potrebama tijekom pandemije, raspoređivali ljudski kapaciteti, medicinsko i nemedicinsko osoblje, te tehnički i materijalni resursi.

Ujedinit će se i baze podataka i zajedno planirati aktivnosti tijekom pandemije.

Stožer je odlučio i da se bolnice u Karlovcu i Ogulinu imenuju covid bolnicama u slučaju progresije pandemije. Na čelu svih triju bolnica je ravnatelj karlovačke Opće bolnice Nikša Antica.

Govoreći o stanju u bolnicama, Antica je rekao da je na bolničkom liječenju 65 covid pozitivnih pacijenata, među kojima i jedna rodilja.

Rodilja i novorođenče su dobro. Dobro je i petero pacijenata koji su danas otišli na kućno liječenje, a četvero je novoprimljenih.

Najteže je u respiratorskom centru, gdje je jedna osoba umrla, na potpomognutom disanju na respiratoru je petero oboljelih, a jedan je pacijent na terapiji kisikom.

Umrla osoba, dodao je Antica, imala je izražene kronične bolesti.

U samoizolaciji je 85 bolničkih djelatnika, 53 iz karlovačke i 32 iz ogulinske bolnice.

U domovima za starije i nemoćne u Karlovačkoj županiji je 973 korisnika, a od početka pandemije 113 ih je bilo pozitivno na koronavirus, među kojima je još 38 aktivnih slučajeva, a 31 korisnik je umro.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: Hina

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close