VijestiZdravlje

U idućih pet godina u mirovinu odlazi 500 obiteljskih liječnika

Zbog prosječne dobi od 55 godina u idućih pet godina u mirovinu će otići 500 liječnika obiteljske medicine, koje neće imati tko zamijeniti, a već sada prema Mreži javnozdravstvene službe nedostaje 186 timova obiteljske medicine dok njih 180 radi bez liječnika, opetovano upozoravaju obiteljski liječnici.


Posljedica je to, kažu, dugogodišnje devastacije primarne zdravstvene zaštite (PZZ), a pravi razmjeri kadrovskog deficita tek će se vidjeti u idućim godinama.

Ubuduće u obiteljskoj medicini samo liječnici sa završenom specijalizacijom

Razlozi za takvo stanje su dugogodišnji premali broja specijalizacija iz obiteljske medicine, općenito slabi interes mladih liječnika za primarnu zaštitu jer su im atraktivnije specijalizacije iz bolničke zaštite, kao i odlazak na rad u inozemstvo.

U srpnju iduće godine na snagu stupa Direktiva EU-a po kojoj će se ubuduće u obiteljskoj medicini moći zapošljavati samo liječnici sa završenom specijalizacijom iz tog područja, koja se stječe četverogodišnjom dodatnom edukacijom. U ovom trenutku od 2330 obiteljskih liječnika njih oko 1100 ima završenu specijalizaciju.

Nedostatak liječnika donekle se nastoji kompenzirati zapošljavanjem na zamjenama mladih liječnika nakon fakulteta, sa stečenom licencom za samostalni rad. Oni će i dalje, prema novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, moći raditi u ordinacijama obiteljske medicine, ali uz obvezni nadzor starijih kolega te neće moći postati nositelji ordinacije bez potrebne specijalizacije.

Liječnika nedostaje u svim dijelovima PZZ-a, mnogi već godinama nisu bili na godišnjem odmoru ili bolovanju. Sve veći problem postaje pronaći i medicinske sestre za rad ili zamjene zbog godišnjih odmora ili bolovanja, kazala je Hini predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) Vikica Krolo.

Nedostatak zdravstvenog kadra osjeća se i u velikim gradovima kao što su Zagreb, Split, Rijeka i Osijek, ali je ipak najteže u slabije naseljenim krajevima Slavonije, Like, dalmatinskog zaleđa i na otocima.

Zbog nedostatka liječnika prijeti urušavanje primarne zdravstvene zaštite

Veliki nedostatak liječnika, koji će s godinama postajati još veći, prijeti potpunim urušavanjem primarne zdravstvene zaštite.

To će imati dalekosežne posljedice na cijelo zdravstvo, jer će zbog nedostatka liječnika u PZZ-u sve veći broj pacijenata ići u skuplji bolnički sustav, a stanovništvo to već itekako osjeća, kaže Krolo.

Osim u obiteljskoj medicini kadrovski problemi vidljivi su i u drugim djelatnostima. Već nedostaje 50 pedijatara, a u mirovinu bi do 2021. trebalo otići 85 pedijatra koji nemaju osiguranu zamjenu na specijalizaciji. Također nedostaje 79 ginekologa, u mirovinu do 2021. odlazi njih 47, a i sada su prisutni problemi s pronalaskom zamjena tijekom godišnjih odmora ili bolovanja.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: HINA - Hrvatska izvještajna novinska agencija | Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close