VijestiZdravlje

U Hrvatskoj počela provjera autentičnosti lijekova za sprječavanje krivotvorina

U Hrvatskoj je počela Serijalizacija lijekova, odnosno provjera autentičnosti lijekova na recept, kojim će se spriječiti izdavanje krivotvorenih lijekova kroz legalni lanac opskrbe, priopćeno je u subotu iz Hrvatske  organizacije za provjeru autentičnosti lijekova (HOPAL).


Unatoč tome što u našoj zemlji dosad nije zabilježen slučaj prijave krivotvorenog lijeka, cilj je onemogućiti da do takve situacije uopće dođe te dodatno povećati sigurnost pacijenata i zaštititi njihovo zdravlje od opasnih krivotvorina.

Iz HOPAL-a ističu da je Hrvatska u okviru zadanih rokova, uspješno završila proces implementacije Nacionalnog sustava za provjeru autentičnosti lijekova na recept, koji će spriječiti izdavanje krivotvorenih lijekova kroz legalni lanac opskrbe.

 U suradnji sa svim dionicima uspjeli smo ispuniti visoke zahtjeve složenog informatičkog sustava i na vrijeme izgraditi platformu koja omogućuje povezanost s Europskim središtem za provjeru autentičnosti lijekova (EMVS). Podatci o proizvodima i pakiranjima lijekova koji se prikupljaju u EU sustavu, dostupni su i u Nacionalnom sustavu za provjeru autentičnosti lijekova, koji je od danas u potpunosti spreman i funkcionalan te je započeo s primjenom, navode iz HOPAL-a.

Na taj se način povećava sigurnost pacijenata, a time i zaštita njihovog zdravlja.

 Svaki lijek koji se izdaje na recept, a koji se od 9. veljače 2019. pusti u promet, na svojoj kutijici mora imati zaštitu od otvaranja i jedinstvenu oznaku, odnosno serijalizacijski broj na pakiranju kako bi se u sustavu u svakom trenutku moglo provjeriti njegovo porijeklo, rekla je izvršna direktorica HOPAL-a Morana Dostal.

Time se dodatno jamči da je pacijent preuzeo siguran i autentičan lijek, dodala je.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, količina krivotvorenih lijekova na svjetskom tržištu kontinuirano raste, a gotovo je svaki drugi lijek kupljen putem interneta – krivotvoren.

U zemljama u razvoju na crnom se tržištu proda i do 30 posto svih lijekova, dok je u razvijenim zemljama taj postotak manji, no u stalnom porastu.

Slobodnim protokom roba i usluga u EU može se povećati rizik od krivotvorina koje mogu ući na tržište, a projektom serijalizacije, kojim se dodatno označava kutijica lijeka i osigurava od neovlaštenog otvaranja, želi se zadržati ova stečevina ujedinjene Europe, istovremeno stavljajući u veći fokus zaštitu i sigurnost pacijenata, navode iz HOPAL-a.

 

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: HINA - Hrvatska izvještajna novinska agencija | Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close