VijestiLifestyle

U Hrvatskoj je u 20 godina ubijeno 400 žena. One bi bile žive da su zakoni prije doneseni

Nakon gotovo 400 ubijenih žena u Hrvatskoj u zadnjih 20 godina kojima su presudili partneri ili bivši partneri, te mnogih slučajeva spolnog zlostavljanja djece, Vlada je odlučila napokon reagirati i postrožiti kazne za takve zločine.


Novim mjerama za suzbijanje nasilja nad ženama i zaštitu prava djece uvodi se novo kazneno djelo – teško ubojstvo ženske osobe, a među novostima su i istražni zatvor za kršenje mjere opreza, obavještavanje žrtve o izlasku nasilnika na slobodu te povećanje kazne za silovanje.

Hrvatska je treća u EU po broju ubojstava žena. Lani je ubijeno 13 žena, ove godine šest, i to sve redom od strane supruga, partnera ili bivših partnera koji su ih godinama prije zlostavljali, bili prijavljivani za obiteljsko nasilje i uglavnom bi završili s izrečenim mjerama opreza, odnosno sa zabranom prilaska, koju, naravno, nisu poštovali. Sva su ubojstva počinjena na najokrutnije moguće načine, izbodene su nožem, zadavljene, prebijene na smrt…

Predloženi noviteti Zakona o kaznenom postupku su: veća prava žrtava, pravo žrtve na žalbu, istražni zatvor za kršenje mjera opreza, obavještavanje žrtve o izlasku nasilnika na slobodu, zabrana približavanja na minimalno 50 metara udaljenosti, ispitivanje bliskih osoba na dokaznom ročištu, procjena rizika za ponavljanje nasilja, uključivanje žrtve u postupak, pravo žrtve kaznenog djela da bude ispitana putem audio-video uređaja.

Izmjenama i dopunama Zakona o sudovima uvodi se specijalizacija sudaca za rad u predmetima nasilja u obitelji – zakonom se propisuje da će se godišnjim rasporedom poslova odrediti suci i državni službenici za rad na predmetima nasilja u obitelji. Na takvim predmetima moći će se odrediti suci koji se redovito stručno usavršavaju iz ovog područja i koji pokazuju sklonost za rad na takvim predmetima.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.


 

Komentari

Komentara


Izvor: 24sata.hr | Foto: pexels.com

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close