Šumarstvo

TUŽNI PRIZORI Prošla su 4 mjeseca od nezapamćene oluje, ovako danas izgleda Požeška gora

Tužne je prizore u Slavoniji ostavilo nezapamćeno nevrijeme koje je 19. srpnja ove godine poharalo kontinentalnu Hrvatsku.


Obilna kiša i vjetar brzo i silovito su razorili stoljetne slavonske šume na više mjesta diljem Požeške gore. I danas, četiri mjeseca nakon oluje, prizori su zastrašujući, a šuma neprepoznatljiva. Na svakih nekoliko metara nalaze se prepolovljena i oštećena stabla, slomljene osušene grane, debla iščupana s korijenjem i izvaljena jedna preko drugih te duboki krateri pored njih ispunjeni vodom.

Ljubitelji prirode, planinari i sakupljači gljiva morat će pričekati prije nego li budu mogli ponovno uživati u nekad lijepo uređenim planinarskim i biciklističkim stazama Požeške gore. Izvaljena stabla su mnoge dijelove šumskih puteva učinila neprohodnim i nesigurnim, a uništen je i veći broj planinarskih markacija zbog čega se ne preporučuje kretanje Požeškom gorom i njenim zapadnim dijelom.

Šteta je ogromna, kako za osjetljivi biljni i životinjski svijet šume, tako i za šumsko gospodarstvo. Samo oko grebena Sveta Jelena (398 m) na stotine kubnih metara drvne mase već četiri mjeseca leži na tlu i propada, a iza popularnog požeškog vidikovca Sokolovca (330 m) početna šumska staza je potpuno neprohodna.

Radovi na označavanju stabala i raščišćavanju puteva su u punom tijeku, ali kako je olujom bila zahvaćena velika površina požeškog gorja, pred šumskim radnicima je ogroman i mukotrpan posao.

 


 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close