NacionalnaPolitikaIzdvojeno

Tušak komentirao Vladine mjere za kontrolu inflacije, kaže da će se neki artikli svjesno prestati proizvoditi

FACEBOOK

Danijel Tušak iz Gospića večeras je na Facebooku komentirao objavu Darija Zurovca iz Svete Nedelje, a sve se odnosi na Vladine mjere koje predstavljaju pokušaj kontrole cijeni prehrambenih namirnica.

U objavi Tušak  piše:

Obzirom da smo svi sa strepnjom čekali jesen i najavljivana poskupljenja najprije energije, odluka Vlade o ograničenju cijene električne energije i plina čini se kao nužna. U protivnom bi došlo do smanjenja gospodarske aktivnosti, povećanja nezaposlenosti, još veće inflacije, odnosno udara na džepove građana daleko preko granice koju mogu podnijeti te posljedično opet smanjene prodaje roba i usluga. Ali neke stvari u ovom paketu mjera ne razumijem i tu se slažem s Dario Zurovec – gradonačelnik Grada Svete Nedelje i ovim njegovim statusom.
U nastavku kaže da je ograničavanje cijena podsjetnik na vremena Jugoslavije.
“Sasvim je jasno da od samostalnosti Hrvatske imamo slobodno tržište i po meni je to glavni razlog zašto naš BDP raste i zašto si ipak većina nas može priuštiti više nego što su mogli naši očevi ili još puno više od naših djedova. No, ovim ograničavanjem cijena osnovnih namirnica Vlada RH kao da koristi neke metode iz prošlih vremena gdje se miješa u to slobodno tržište.” – nastavlja Danijel Tušak.
Oni koji prodaju artikle sa popisa ograničenja, morat će prodati robu koja im je na zalihi po cijeni ispod nabavne. Ne znam odakle Vladi te cijene i s kim su o njima razgovarali, kad recimo šećer do nedavno nije bilo moguće nabaviti ispod 9 kn ili ulje ispod 17kn. Pitanje je, što će se dogoditi kad se te zalihe istroše? – nastavlja.
Tušak kaže i da će “oni proizvođači koji neće htjeti ili moći prilagoditi svoje cijene, svjesno će prestati proizvoditi te artikle jer nitko od trgovaca neće ubuduće nabavljati robu i stavljati ju na svoje police s negativnom maržom. Posljedično može doći do nedostatka nekih od osnovnih namirnica ili će se proizvođači dovesti na granicu rentabilnosti. A možda će jednostavno proizvođači mlijeka prestati proizvoditi mlijeko s 2,8% mliječne masti, a počet proizvoditi više ono sa 2,5%.”
Drugo pitanje koje me zanima, je odakle odjednom ta 21 milijarda kuna? Ne vjerujem da postoje rezerve u državnoj blagajni, HEP-u, … gdje se u nekoliko dana može prikupiti toliki novac? Nadam se da zbog toga nećemo ponovno doći do situacije iz vremena korone kad je stvoren silan novac za tadašnje mjere što je u velikoj mjeri uzrokovalo ovu inflaciju. U tom slučaju bismo se mogli boriti s još većim porastom cijena uzrokovanih viškom novca na tržištu. – pita se.
Na kraju, moram primijetiti da postoji još pozitivnih posljedica ovih mjera osim što će građani, poduzetnici i mnoge javne ustanove doći do zraka. Najveća od njih je da će vjerojatno rejting Vlade skočiti u nebo.
Također, sjeća li se još tko afere u kompaniji INA i 500 milijuna kuna na računu umirovljenika? – zaključuje Tušak.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close