NovacVijesti

Turističke agencije izborile produžetak mjera za očuvanje radnih mjesta

U VISINI OD 4.000 KN PO ZAPOSLENIKU

Vlada RH najavila nove mjere za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima pandemijom koronavirusa


Iako je u ovim teškim trenucima svaka pomoć dobrodošla, turističkim agencijama u kojima se pad prometa kreće od 65% pa i do 100%, najavljeno drastično smanjenje potpora s 4.000,00 kn na 2.000,00 kn nije bilo dostatno za zadržavanje radnih mjesta te je UHPA promptno reagirala prema nadležnim institucijama kako bi se i u srpnju nastavila primjena potpora za očuvanje radnih mjesta u turizmu prema ranijem modelu.

Drago nam je da su Vlada RH, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Ministarstvo turizma i Hrvatski zavod za zapošljavanje prepoznali i uvažili naš apel i time omogućili nastavak ranijih potpora za očuvanje radnih mjesta u visini od 4.000 kn po zaposleniku. Nastavak ove mjere osigurat će zadržavanje radnih mjesta i egzistenciju samih turističkih tvrtki u jeku turističke sezone koja je daleko od onih na kakve smo navikli“, ističe Tomislav Fain, predsjednik UHPA-e.

Inicijativu su osim UHPA-e podržale i druge institucije i udruge (HGK, HUP i HUT) kojima je također presudan nastavak mjera po istim uvjetima.

Od kada su posljedice pandemije nastupile, krajem svakog mjeseca suočeni smo s brojnim upitima o nastavku mjera za očuvanje radnih mjesta. Zaposlenici turističkih agencija svjesni su da bez nastavka spomenute mjere njihova radna mjesta nisu sigurna. Nažalost, prvi put u Hrvatskoj suočeni smo s situacijom u kojoj Vladine mjere označavaju direktan opstanak radnih mjesta u turističkim agencijama koje još uvijek ne mogu osigurati likvidnost poslovanja“, naglašava Fain.

UHPA će se nastaviti boriti za produljenje mjera i u narednom periodu, jer će oporavak turističkog sektora, posebice turističkih agencija, svakako potrajati do konačne stabilizacije pandemije kako u Hrvatskoj tako i u svijetu.

U periodu u kojem turističke agencije bilježe pad prometa veći od 90% s nemogućnošću pokretanja ponovnog poslovanja i u trenutku kad nisu poznati razmjeri utjecaja pandemije na turistički sektor u budućnosti, ovakva potpora je ključna i inzistirat ćemo na njezinom nastavku sve do trenutka kada turističke agencije ne počnu bilježiti prve skromne brojke rasta prometa“, zaključuje Fain.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club, Nino Salkić

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close