Zdravlje

Trikovi za zdraviji dom i život

Biranje novog posuđa ili kupnja posteljine mogu djelovati kao isključivo estetska odluka, no niz studija ukazuje na činjenicu da stiliziranje doma može imati iznenađujuće dobar efekt na zdravlje. Od boja tanjura do mjesta gdje punite mobitel, donosimo vam par trikova koji će vaš životni prostor tranformirati u zdrav dom


Posuđe u boji

Bijelo porculansko posuđe najčešći je izbor mnogih, no brojne studije dokazuju da takav izbor nije najzdraviji. Znanstvenici na sveučilištu Cornell testirali su povezanost između boje tanjura i veličine porcija na večeri organiziranoj u New Yorku. Gosti su imali na biranje crvenu ili bijelu zdjelu u kojoj se posluživala tjestenina s umakom od rajčica ili tjestenina u kombinaciji s bijelim umakom.

Osobe koje su jele tjesteninu u bijelom umaku s bijelih tanjura, na njega su stavili 22 % više tjestenine nego oni koji su jeli istu s kontrastnog, crvenog tanjura.

Porcije su uvijek manje kada se pojave na kontrastnoj boji tanjura. Nešto tako jednostavno kao promjena posuđa može imati veliki utjecaj na vaše prehrambene navike, bez da to primijetite.

Isključivanje termostata tijekom noći

U zimskim danima, misao o toplom i ugodnom krevetu može biti ona koja će vam pomoći preživjeti dan. Ipak, termostat upaljen tijekom noći može izrazito utjecati na vaš metabolizam. Stručnjaci iz američkog Nacionalnog zdravstvenog instituta otkrili su da spavanje u hladnoj sobi može uzrokovati veće sagorijevanje kalorija tijekom sna. Iako ta tvrdnja djeluje predobro da bi bila istinita, ali promjena težeg pokrivača za lakši ili jednostavno isključivanje termostata tijekom noći, mogu unaprijediti vaše zdravlje preko noći.

Tjedno pranje posteljine

Svi već dobro znamo da prljava posteljina može biti leglo bakterija i grinja, no koliko je često potrebno prati posteljinu? Philip Tierno, mikrobiolog i patolog s njujorškog medicinskog sveučilišta, kaže da se ručnici za tuširanje mogu upotrijebiti svega nekoliko puta prije nakupljanja bakterija. ‘Ako ih možete osušiti u potpunosti nakon korištenja, takav ručnik možete koristiti još maksimalno tri puta prije pranja’. Po pitanju posteljina, održavanje pranjem preporučuje se jednom tjedno, što je dovoljno za uklanjanje bakterija i grinja. Ako ste po prirodi alergični, posteljinu je preporučljivo prati na 130 Celzijevih stupnjeva za temeljito čišćenje.

Pročitajte cijeli članak na tportal.hr


Foto: interiordesignstyle.net

 Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close