Tehnologija

Trikovi s tipkovnicom koji će vam olakšati život

Nedavno je na Redditu pokrenuta tema o računalnim trikovima i prečicama koje bi svatko trebao znati jer uvelike olakšavaju korištenje računala i čine naš život lakšim. Ekipa s Business Insidera je pregledala brojne savjete i trikove koje su imali veze i sa računalima, ali i browserima, YouTubeom, Excel i drugim programima. Iz gomile su izabrali one najbolje.


Ponovo otvorite tab koji ste slučajno zatvorili – Pritisnite Control (ili Command na Macu), Shift i T.

Napravite screenshot onog dijela ekrana koji želite – Pritisnite Start i izaberite Snipping Tool. Na Macu – Command, Shift i 4.

Ponovite posljednju naredbu u Excelu – Pritisnite tipku F4 u Excelu. I to je to!

Otvorite link jednim klikom – Pritisnite kotačić, odnosno srednju “tipku” na vašem mišu i link će se otvoriti u novom tabu.

Napravite kopiju datoteke jednostavnim povlačenjem – Pritisnite i držite Control, kliknite na željenu datoteku i prebacite je gdje želite. Na Macu umjesto Control pritisnite i držite Alt.

Pauzirajte YouTube video jednim klikom – Pritisnite slovo K na tipkovnici. Ili slovo J ako želite premotati video 10 sekundi unatrag, odnosno slovo L za 10 sekundi unaprijed.

Pomaknite aktivni prozor na bilo koju stranu ekrana – Pritisnite Windows tipku a onda neku od strelica na tipkovnici, zavisno na koju stranu želite pomaknuti prozor.

Obrišite cache u sekundi – Pritisnite Control, Shift i slovo R. Ovaj potez će ujedno i osvježiti stranicu.

Zaključajte računalo u jednom potezu – Pritisnite Windows tipku i slovo L. Na Macu kliknite Command, Options i Opcije plus Eject.

Uplašite prijatelje jednostavnim rotiranje ekrana – Pritisnite Control, Alt i neku od strelica na tipkovnici.


 

Tekst: net.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close