VijestiZdravlje

Trikovi uz koje ćete imati ravan trbuh

Zakopčati traperice ponekad se čini kao nemoguća misija, a tome je, osim viška kilograma, uzrok najčešće nadutost. Kako bi je pobijedili i uspostavili ravnotežu iznutra, koja je podjednako važna kao i ravnoteža izvana, možemo se poslužiti s nekoliko trikova zbog kojih će nam naša crijevna mikrobiota biti zahvalna.


1. Vašoj prehrani dodajte probiotike
Namirnice bogate dobrim bakterijama, poput već spomenutog jogurta i kefira, ili probiotički dodaci prehrani mogu nam vrlo brzo i učinkovito pomoći da uravnotežimo našu crijevnu mikrobiotu i riješimo se probavnih smetnji.

Probiotici supoznati kao potporna terapija u slučaju narušene probave koja se obično manifestira proljevom, nadutošću i vjetrovima, a pojedini mogu pomoći i u slučaju intolerancije na laktozu. Može ih se uzimati i preventivno, prije jela, kako bi smanjili napuhujući učinak određenih namirnica. Posavjetujte se s vašim liječnikom ili ljekarnikom koji bi probiotički dodaci prehrani ili lijekovi bili najbolji za vas.

2. Izbijegnite zatvor

Premalo vlakana, tekućine i fizičke aktivnosti mogu dovesti do zatvora koji u konačnici uzrokuje nadutost. Kako bi to izbjegli u vašoj prehrani trebala bi prevladavati vlakna, 25g dnevno za žene i 38g za muškarce, koja možete naći u cjelovitim žitaricama, voću, povrću, orašastim plodovima i sjemenkama. Pijete dovoljno tekućine, barem 6 do 8 čaša dnevno i pokušajte se baviti fizičkom aktivnošću pet puta tjedno po barem 30 minuta.

Jedite više manjih obroka dnevno, izbjegavajte namirnice koje napuhuju kao što su grahorice i povrća poput brokule, karfiola ili kelja, a svoju prehranu obogatite onima koje smanjuju nadutost poput čaja od mente, đumbira, ananasa, peršina ili jogurta.

Više na zadovoljna.dnevnik.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels.com

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close