Zdravlje

Trikovi za bržu pripremu obroka

Kao motivaciju da se zdravo hraniš, donosimo ti savjete za pripremu obroka.


Priprema kvalitetnih obroka i briga o vlastitom zdravlju u današnjem užurbanom poslovnom i životnom ritmu predstavlja veliki izazov. No, nedostatak vremena nam nikako ne bi smio predstavljati najveći problem jer je kao i za sve u životu tako i kod kuhanja ključna dobra organizacija. Priprema uravnoteženog obroka kod kuće ne mora podrazumijevati dugotrajnu pripremu. Ključno je unaprijed pripremiti namirnice i posvetiti se pripremi obroka

Dobro poznata situacija

Znamo tu situaciju, večer prije nam se nije dalo spremati obrok i kupili smo burek sa špinatom u pekari da nam špinat smanji grižnju. Stalno si govorimo da ne stignemo spremiti obrok večer prije i da nam je ovako lakše. Postoji li način da obrok navečer bude spremljen relativno brzo?

Gdje nastaje problem?

Problem je vrlo jednostavan – mislimo da nemamo vremena, a većinu slobodnog vremena trošimo na gledanje omiljenih serija ili izležavanje na kauču i tipkanje na mobitel, gledanje motivacijskih videa i dijeljenje motivacijskih slika sa svojim prijateljima na društvenim mrežama. Ne traje dugo priprema obroka nego naša priprema u glavi da se uopće pokrenemo, ustanemo s kauča, odemo u kuhinju i napravimo potrebne radnje. U većini slučajeva ostanemo na jednoj od mnogobrojnih motivacijskih slika na kojoj piše “If you want something, go get it”, podijelimo ju na Facebooku i nastavimo tipkati po mobitelu. Ne zvuči baš najbolje, je li tako?

Što možeš napraviti?

Volim koristiti jedan trik koji me uvjerio kako mi za pripremu obroka ne treba puno. Kada ustaneš iz kauča i kreneš spremati obrok, pokreni štopericu na odbrojavanje od 30 minuta. Za to vrijeme se posveti isključivo pripremi obroka, dakle bez tipkanja na mobitel nakon što si narezala pola luka ili čekaš da se tava zagrije. Radi aktivnosti paralelno, dok se voda grije, sjeckaj kupus. Dok se kupus kuha, tava za piletinu je već napola zagrijana, a ti ju mariniraš. Za to vrijeme radi samo aktivnosti vezane za vaš sutrašnji obrok. Znate što će se dogoditi? U većini slučajeva priprema će trajati 20-ak minuta!

Koja je pouka ovih savjeta?

  • nismo svjesni da trošimo previše vremena na zabavne sadržaje (smartphone, TV)
  • stavi odbrojavanje od 30 minuta kod pripreme obroka da vidiš koliko vremena ti je stvarno potrebno
  • za to vrijeme budi posvećena isključivo pripremi obroka i radi više paralelnih aktivnostiČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: zdravakrava.24sata.hr | Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close