Turizam

Top sirevi u Hrvatskoj: Koliko ste ih probali i koji vam je najbolji?

Na području Hrvatske tradicionalno se proizvode sirevi koji redovito osvajaju međunarodne nagrade, a na našim stolovima uvijek su rado viđeni ukusni primjerci u rasponu od nježnog škripavca pa do impresivnog paškog sira.


Jeste li već probali ovih pet klasika hrvatskog sirarstva?

Paški sir

Paški sir jedan je od najnagrađivanijih i svakako najcjenjenijih hrvatskih sireva, što duguje svojem jedinstvenom okusu. Ova vrsta sira nastaje od ovčjeg mlijeka koje je prirodno slano, budući da se paške ovce hrane na pašnjacima koji su zbog blizine mora često prepuni soli koju donese bura.

Svježi sir

Svježi sir u seoskim domaćinstvima proizvodi se većinom od spontano ukiseljenoga kravljeg mlijeka koje nije pasterizirano, zbog čega je ovaj sir kratkog roka trajanja i većinom tek blago kiselkast.

Prgica

ovaj zanimljivi sir autohtoni je specijalitet bilogorsko-podravskog i međimurskog područja, a još se uvijek proizvodi od svježega kravljeg mlijeka koje se ostavlja nekoliko dana da fermentira. Nastali sir zatim se cijedi od sirutke s pomoću gustog platna pa se procijeđenom siru potom dodaju sol i mljevena slatka ili ljuta crvena paprika.

Sir iz mišine

Sir iz mišine aromatični je sir od ovčjeg mlijeka. Specifičan je jer odležava u mješinama (mišinama) od ovčje kože koje ovom siru daju jak i prepoznatljiv okus.

Škripavac

Najčešće se izrađuje od kravljeg mlijeka, no za dobivanje škripavca intenzivnog okusa može se upotrijebiti i mlijeko ovce. Škripavac je najsvježiji sir koji se može konzumirati jer nastaje od netom izmuzenog mlijeka koje se procjeđuje kroz gazu te blago zagrije, tek toliko da se u njemu može otopiti sirilo koje služi za njegovo zgrušnjavanje.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

 


 

Komentari

Komentara


Izvor: croatia.hr | Foto: Josip Durdov

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close