Scena

Tko je Jamala i o čemu govori njena pjesma?

Ukrajina je pobijedila na 61. natjecanju za pjesmu Europe s osvojenih 534 boda. Jamala je odnijela pobjedu s najvećim brojem bodova u povijesti ovog natjecanja, no na brojku je vjerojatno utjecao novi način glasanja.


Nastupom na Eurosongu ukrajinska pjevačica cijelom je svijetu (jer su Eurosong osim Australije pratile i Kina te Sjedinjenje Američke države) ispričala priču o tragediji svog naroda. Jamala pripada narodu Krimskih Tatara, a u pjesmi nazvanoj “1944.” opjevala je Staljinov progon Tatara s Krima, kada su mnogi umrli na izbjegličkom putovanju prema Aziji.

Njeno puno ime je Susana Jamaladinova, a rođena je 27. kolovoza 1983. godine na teritoriju današnjeg Kirgistana. Otac joj je musliman, Krimski Tatar, a majka Armenka – kršćanka. Glazba joj je životno opredjeljenje, na sceni je od 2005. godine, a završila je i glazbenu školu. Često sama piše svoje pjesme, a žanrovski se kreće između jazza, opere, soula i elektro glazbe.

Pjesma “1944” govorio o etničkom čišćenju koji su doživjeli članovi njene obitelji, zajedno s preko 200.000 Krimskih Tatara. Naime, 17. i 18. svibnja 1944. Staljinove snage su izvršile “kolektivnu kaznu” nad Tatarima, narodom turskog podrijetla, a u samo dva dana iseljeno je 40.000 pripadnika ovog naroda s Krima, koje se tjeralo u Sibir. Transportirani su u nehumanim uvjetima, a Jamala progovara o tome da je jedna od kćeri njene prabake tijekom putovanja umrla od hladnoće. Umjesto pogreba, vojnici su je samo bacili iz kamiona, kao teret koji smeta u daljnjem transportu. Staljin je Tatare s Krima optužio za suradnju s nacistima tijekom Drugog svjetskog rata, no Jamala tvrdi da se njena obitelj borila na strani Sovjeta.

Na izboru za ukrajinsku predstavnicu Jamala je slavila zahvaljujući jednom bodu više od drugoplasirane pjesme.

“Stranci dolaze u vaše kuće, ubijaju vas i govore da nisu krivi. Gdje su vaš razum i srce? Čovječanstvo plače”, stihovi su ukrajinske pjesme.

Zbog nje je reagirao i odbor za medijsku politiku ruske Dume tražeći diskvalifikaciju te pjesme iz natjecanja. Organizatori Eurosonga utvrdili su da pjesma ne krši njihova pravila i Jamali dopustili nastup, koji joj je donio pobjedu.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: index.hr | Foto: screeshot

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close