Zdravlje

Tko su emocionalni vampiri i kako se zaštititi od njih?

Emocionalni vampiri vješti su manipulatori i teško ih je prepoznati. Za tren oka mogu učiniti da se osjećate loše i manje vrijednima. Rečenice poput ”dragi/draga, vidim da si se malo udebljao/udebljala” ili ” tako si osjetljiva/osjetljiv”, mogu vas kao od šale izbaciti iz centra ravnoteže i dobro protresti vaše samopouzdanje. Kako biste zaštitili svoju energiju važno ih je prepoznati i suočiti se s njima, ali na pametan način, piše zadovoljna.dnevnik.hr


5 tipova emocionalnih vampira:

1. Narcis

Njihov moto je uvijek ”prvo ja”. Sve se uvijek vrti oko njih i sebi daju na važnosti. Čeznu za pažnjom i žude biti obožavani. Opasni su jer nemaju razvijenu empatiju i imaju ograničen kapacitet za bezuvjetnu ljubav. Ako nešto ne radite po njihovom, odmah postanu hladni i žele vas kazniti.

Kako se obraniti: Imajte realna očekivanja. To su emocionalno ograničeni ljudi. Pokušajte se ne zaljubiti u takvu osobu ili nemojte očekivati da budu nesebični ili da vole bezuvjetno. Nikada se nemojte dovesti u situaciju da budete ovisni o njima ili im povjeriti svoje najdublje osjećaje i razmišljanja.

Kako biste s njima uspješno komunicirali, morate im pokazati da će zbog nečega profitirati. Iako je bolje pretjerano se ne zbližavati s takvim osobama, ako ste već u vezi onda probajte ovaj pristup.

2. Žrtva

Ove osobe vas vrebaju sa stavom ”jadan ja”. Svijet je uvijek protiv njih i to je razlog njihovog jada. Kada im ponudite rješenje za njihove probleme obično znaju reći, ”da, ali…”. Na kraju ćete vjerojatno blokirati pozive na mobitelu takvim osobama ili ćete ih nastojati izbjegavati. Htjeli biste im pomoći kao prijatelju, ali njihova tuga i jad vas jednostavno iscrpljuju.

Kako se obraniti: Postavite čvrste granice. Ako je u pitanju bliski član obitelji ili prijatelj kratko ih poslušajte, a onda recite, ”volim te, ali mogu te poslušati svega par minuta osim ako nećeš raspravljati još o rješenju tvog problema”. S kolegom/kolegicom na poslu pokažite suosjećanje. Slobodno recite, imam neke dobre zamisli u vezi posla, a onda odmah dodajte ”nadam se da razumiješ, ali imam rok i moram se baciti na posao”.

Više na zadovoljna.dnevnik.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close