DogađanjaTurizam

TJEDAN UDBINE 10 zanimljivosti o Crkvi hrvatskih mučenika koje možda niste znali

U novom izdanju serijala “Tjedan destinacija” i ovog ljeta donosimo zanimljive i malo poznate činjenice o bogatoj prirodnoj, kulturnoj i povijesnoj baštini turističkih destinacija Ličko-senjske županije i šire. Trinaesti Tjedan destinacije posvećen je Udbini.

Iznad Krbavskog polja uzdiže se bijela i velebna Crkva hrvatskih mučenika. Svake godine krajem ljeta ovo mjesto posjeti mnoštvo vjernika kako bi odali počast onima u čiju je čast Crkva sagrađena –  hrvatskim mučenicima koji su poginuli za domovinu, od bitke na Krbavskom polju pa sve do Domovinskog rata, svim borcima iz hrvatske prošlosti, ali i nevinim žrtvama koje su na ovim prostorima trpjele i umrle od nasilja i terora.


Izgradnja Crkve hrvatskih mučenika započela je 2005. godine na poticaj biskupa mons. dr. Mile Bogovića. Crkva je dovršena 2010. godine, a posvećena je 10. rujna 2011. godine. U ovu građevinu utkani su brojni zanimljivi detalji koji pričaju priču o hrvatskoj kulturi i prošlosti, a neke od njih donosimo u drugom nastavku Tjedna Udbine.

1. Godišnjica Krbavske bitke

Gradnja crkve započela je 9. rujna 2005. godine, na godišnjicu jedne od najvećih tragedija iz hrvatske prošlosti – bitke na Krbavskom polju. Na taj dan 1493. godine ispod Udbine je u samo jednom danu od osmanlijske ruke poginulo 10 000 hrvatskih branitelja.

2. Kamen temeljac

Kamen temeljac Crkve hrvatskih mučenika izvađen je iz temelja krbavske katedrale, a posvetio je papa Ivan Pavao II. prilikom svog posjeta Rijeci 2003. godine.

3. Uzor – najmanja katedrala na svijetu

Tlocrt Crkva hrvatskih mučenika ima oblik križa koji simbolizira patnju hrvatskog naroda kroz stoljeća, ali i predstavlja povijesne oblike hrvatskog graditeljstva. Crkva je građena je po uzoru na srednjovjekovnu crkvu sv. Križa u Ninu, prvu hrvatsku katedralu i najmanju katedralu na svijetu. Po uzoru na ninski spomenik nulte kategorije Crkva hrvatskih mučenika i ima zvonik u obliku preslice.

3. Branimirov portal

Portal glavnih vrata crkve hrvatskih mučenika izrađen je po uzoru na glasoviti kameni natpis s imenom kneza Branimira koji je pronađen u Sopotu kraj Knina. Radi se o najstarijem dokumentu gdje se spominje ime Hrvat. Na potpornim stupovima portala stoje godine: 879 i 2010. Prva označuje godinu prvog priznanja hrvatske države, a druga godinu dovršenja portala. Iznad portala stoji naslov: MARTYRIBUS CROATORUM (Hrvatskim mučenicima).

4. Oltarni reljef

Prigodom proslave 10. obljetnice početka izgradnje Crkve, u kolovozu 2015. godine blagoslovljen je Oltarni reljef „Slava hrvatskih mučenika“. Rad hrvatskog akademskog kipara Kuzme Kovačića sastoji se od tri reljefa u bračkom kamenu koja prikazuju najveća hrvatska stradanja. Na srednjem dijelu reljefa prikazana je Krbavska bitka, na lijevom bleiburško stradanje i križni put Hrvata na kraju Drugog svjetskog rata, a na desnom stradanje Vukovara u Domovinskom ratu.

5. Spomenik papi Ivanu Pavlu II.

Na trgu ispred crkve hrvatskih mučenika nalazi se spomenik papi Ivanu Pavlu II., rad akademskog kipara Slavena Miličevića. Kip predstavlja Papu kako prelazi preko praga (tisućljeća) s uzdignutim križem kao znakom nade za bolju budućnost. Križ koji Papa drži u rukama izrađen je prema Zlatnom križu krbavskih biskupa s početka 13. stoljeća. U podnožju kipa stoje papine riječi:

Neka narodi ne prepuste zaboravu one koji su pretrpjeli mučeništvo.

6. Križ krbavskih biskupa

Simbol Zlatnog križa krbavskih biskupa postavljen je i na pročelje Crkve koje gleda prema Krbavskom polju. Radi se o križu koji potječe iz 13. stoljeća, a pripadao je pripadao prvom krbavskom biskupu Mateju Maruti. Kako se narod povlačio pred ratnim opasnostima, taj se križ čuvao i kroz stoljeća selio iz župe u župu i simbol je raseljavanja hrvatskog naroda, ali i povezanosti iseljene Hrvatske s maticom domovinom.

7. Kamenje sa hrvatskih stratišta

Oko crkve Hrvatskih mučenika nalazi se Memorijalni park. Predviđeno je da se u njemu sagradi veliki memorijalni zid sastavljen od spomen-kamenja koje nosi nazive svih mjesta pogibije hrvatskog naroda. Na Udbini se trenutno nalazi  spomen kamenje sa 143 hrvatska stratišta, a pri dnu zida vjernici će moći zapaliti svijeće za one za čiji se grob ne zna.

8. Vukovarski križ

Uz spomen kamenje, u Memorijalnom parku nalaze se još dva važna simbola hrvatskog stradanja. Crkva hrvatskih mučenika izgrađena je pored temelja župne crkve Svetog Nikole koja je do temelja srušena 1949. i simbol je stradanja u II. svjetskom ratu, a na sredini parka je replika Vukovarskog križa Šime Vidulina čiji se original  nalazi na obali Dunava. Vukovarski križ simbolizira vukovarsku patnju i stradanje u Domovinskom ratu.

9. Križni put

Pored Crkve hrvatskih mučenika nalaze se ostaci crkvice sv. Marka Groba koja je nekoliko puta rušena i iznova građena. Izgradili su je raseljeni Udbinjani koji su protjerani u II. svjetskom ratu, a nalazi se na temeljima prve crkve iz XV. stoljeća te crkve iz XVIII. stoljeća koju je izgradio pop Marko Mesić. Križni put u duljini od 2100 metara kreće od crkve sv. Marka Groba, a posljednja postaja nalazi se pred ulazom u muzej svetišta.

10. Crkveni muzej

Dva kata ispod Crkve hrvatskih mučenika nalazi se Muzej koji je u budućnosti zamišljen kao arheološki muzej. U muzeju se trenutno nalazi zbirka radova Stjepana Brezića iz Podlapače. Gospodin Brezić je muzeju donirao predmete i slike koje je stvarao gotovo 35 godina. Njegovi radovi predstavljaju predmete koji su se nekada koristili u kućanstvu, različita kola i zaprege, plugove, a izradio je više od stotinu slika koje prikazuju hrvatske knezove i poznate povijesne osobe, narodne nošnje i nošnje povijesnih postrojbi, grbove ličkih gradova i neke događaje iz novije hrvatske prošlosti.

 

Foto: LIKACLUB

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close